Kusturica: Da se poništi suđenje Principu

Izvor: Vesti-online.com, 07.Feb.2014, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kusturica: Da se poništi suđenje Principu

Direktor Andrićevog instituta u Andrićgradu Emir Kusturica najavio je danas da će biti zatraženo poništenje sudskog procesa Gavrilu Principu, jer Austrougarska nikada nije ratifikovala aneksiju BiH i samim ti Principu i ostalim članovima "Mlade Bosne" nije se ni moglo da se sudi za veleizdaju.

Nije bilo moguće da se Principu sudi za veleizdaju: Emir Kusturica  

''Odlučili smo da u nedelju, 9. februara, u Andrićgradu organizujemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << novu konferenciju za novinare na kojoj ćemo predstaviti dokument od velikog istorijskog značaja na osnovu kojeg ćemo tražiti poništenje procesa Principu'', rekao je Kusturica novinarima u Beogradu.

 

Pročitajte i:

* Gradonačelnik Londona: Nemci, nisu Srbi krivi za rat već vi!

* Danski list: Srbija slavi Principa, teroristu

* Srpsko-ruski odgovor na laži

* Habzburgovac junior: Prvi svetski rat? Nismo mi! (A ni Srbi...)

On je dodao da još nije odlučeno gde će biti zatraženo poništenje procesa, da li u Strazburu ili nekom drugom nadležnom sudu.

''Sud koji je sudio Principu i ostalima bio je nelegalan i vodio je nelegalan proces'', istakao je Kusturica.

On je podsetio da je Andrićev institut 5. januara predstavio prepis pisma nekadašnjeg guvernera BiH Oskara Poćoreka napisanog 28. maja 1913. godine iz koga je vidljivo da su 13 meseci pre Sarajevskog atentata i 14 meseci pre Austrougarske objave rata Srbiji postojali planovi za početak Prvog svetskog rata.

''Andrićev institut je počeo sa objavljivanjem istorijskih dokumenata, jer je grehota da u arhivama stoji istorijsko blago, a da mu narod nema pristupa'', rekao je Kusturica.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Tražiću poništenje procesa Principu

Izvor: B92, 07.Feb.2014

Beograd -- Reditelj i direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica najavio je da će tražiti poništenje procesa Gavrilu Principu...Kusturica je objasnio da će ovo tražiti zbog toga što Austro-Ugarska nikad nije ratifikovala aneksiju Bosne, pa prema tome ni proces za veleizdaju, po njegovoj oceni,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.