Kusta u Mitrovici: Kuda bez kolevke

Izvor: Vesti-online.com, 28.Jan.2013, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kusta u Mitrovici: Kuda bez kolevke

Emocija i saosećanje sa narodom kome je teško, ali i činjenica da je ovde kolevka srpstva, razlozi su koji su Emira Kusturicu doveli tokom vikenda u severnu Kosovsku Mitrovicu, pišu beogradske Večernje novosti.

Uvek uz svoj narod: Emir Kusturica posetio Kosovsku Mitrovicu  

"Ovo je i prostor pljačke, jer su svetski moćnici došli da uzmu rudnike i sve što je naše i taj grabežljivi veliki svet je uvek bio isti samo se forma menjala", rekao je Kusturica >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i dodao da "danas to izgleda toplije i mekše zbog nevladinih organizacija koje su plaćene da pričaju priču o humanizmu i renesansi, a u stvari pljačkaju“.

 

Pročitajte još:

* Kusta u majici "Kosovo je srce Srbije"

* "Nova Srpska na severu Kosova"

Kusturica je posetio Rektorat Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, a odgovarajući na novinarska pitanja istakao je da „globalni svetski sistem kontroliše sve pa i to gde se šta iz filmske produkcije prikazuje“.

 

"Možete napraviti najbolji film na svetu, ali ako on nije prikazan na najboljem mestu na svetu, onda ga oni ne vide. Na primer, napravite najtužniju i najpotresniju priču o Kosovu i poziciji Srba, svet će to da prizna, ali to neće niko videti", rekao je Kusturica i dodao: "Taj sistem je monstruozan".

 

Aplauz i struja

"Osećam sve veću potrebu da na mestima gde je velika nevolja, koliko mogu ublažim i pomognem ljudima", rekao je Kusturica posle predavanja koje je održao na engleskom jeziku i dodao "to je velika emocija koja mora da ima i neku racionalnu stranu, jedan mali aspekat koji osveži ideju o životu“. Studenti su bili oduševljeni predavanjem prof. Emira Kusturice, koje je - osim nestanka struje - prekidao i aplauz.

Komentarišući najnovije događaje oko rušenja srpskih spomenika na Kosovu i Metohiji, Kusturica je rekao da su to posledice "instrukcije koje Albancima daju za pravo da to rade“.

 

"Svetom vladaju dve antropologije, hrišćanska i antihrišćanska. U ovoj drugoj ne vlada nijedan od aspekata koji u hrišćanstvu pozivaju na ideju Boga i dobrote", objasnio je Kusturica i ocenio da „dopustiti da se sruši oko 330 bogomolja i da se nastavi sa rušenjem groblja su vojno-taktičke smicalice“.

 

Emir Kusturica je ljudima na Kosovu i Metohiji poručio da izdrže i obećao da će im, koliko bude mogao, makar sa moralne strane pomagati da istraju.

 

Kusturica je na Mitrovačkom zimskom univerzitetu, na engleskom jeziku, održao predavanje na temu "Savremeni evropski film i produkcija“. Posetu profesora Kusturice organizovali su Studentski parlament, Univerzitet i SPARK, koji je i donator.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.