Izvor: Politika, 30.Sep.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kremanci se sada međusobno optužuju

Grupa članova saveta MZ Kremna koja se na već čuvenom zboru obrušila na Emira Kusturicu, sada nastoji da smeni predsednika mesne zajednice Radana Spasića

Užice – Opet nema mira u Kremnima. Posle već čuvenog zbora na kome je bilo teških reči na račun Emira Kusturice, posle čega je usledilo pismo izvinjenja slavnom režiseru, sada se u ovom selu „predstavnici naroda” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << među sobom glože. Događaji u vezi sa zaštitom područja Tare i stava pojedinih Kremanaca o tome, delom leže u osnovi i ovog nesporazuma.

Juče je, naime, iz ovog sela medijima razaslato pismo koje pokazuje da postoji ozbiljan sukob u savetu MZ Kremna. Grupa od sedam članova saveta (Ljubodrag Đurđić, Vladimir Moljković, Radul Radojević, Radenko Filipović, Milun i Goran Selaković i Dragan Vračarić) poslala je pismo užičkoj gradskoj vlasti u kome navode da su podneli ostavke na članstvo u savetu, i to samo na tri nedelje uoči redovnih izbora za novi savet, a da bi razvlastili predsednika MZ Kremna Radana Spasića, koji, po njihovom mišljenju, sprovodi samovolju na štetu sela.

– Svesni članovi Saveta su još 2005. uvideli da Spasić zastupa interese druge mesne zajednice i tamo neke „njegove grupacije”. Međutim, neko je tada izdao dogovor, te do smene nije došlo tada, već tek sad kad je Spasić prekardašio svaku meru – navodi se u pomenutom pismu, a dalje se precizira da je Spasić bez odluke saveta MZ potpisao ugovor sa „Parkom prirode” da se u Kremnima lageruje otpad iz Drvengrada. Pominje se i navodna Spasićeva spletkaroška politika sa pečatom mesne zajednice, uz neopravdane prijave i neopravdane sudske sporove. Zamera mu se i da je ušao u bespotreban spor sa vlasnicima zemlje i izvora tokom gradnje seoskog vodovoda, a traže i da se „pretresu papiri” povezani za taj projekat, budući da su kroz ruke predsednika MZ i njegovog zamenika prošli papiri o ulaganju države i opštine od 50 miliona dinara. Potpisnici najavljuju i prijavu tužilaštvu protiv Radana Spasića, uz zaključak kako se nadaju da će ubuduće „Kremanci u svoja rukovodstva birati ljude koji će prevashodno štititi interese Kremana i truditi se da Kremna postanu Kuvajt za ostatak zemlje, kako to reče i jedan tumač Kremanskog proročanstva”.

Ovako napisaše Spasićevi neistomišljenici, koji su bili glasni na onom zboru protiv zaštite područja na Tari i Emira Kusturice, dok je Radan Spasić, s druge strane, sve vreme davao podršku Kusturici.

U odgovoru na citirane prozivke, uz napomenu da on nije nikakav „šef rendžera” kako su mu pripisali, već radi u „Srbijašumama” i brine o lovištu u Šarganu, Spasić za naš list kaže:

– Optužbe članova Saveta su najobičnije besmislice. Za vreme mog vođenja MZ Kremna doveli smo vodu, otvorili apoteku, postali jedino selo koje ima ispostavu Nacionalne službe zapošljavanja, radili na razvoju turizma, okrpili seoske puteve. Oko vodovoda je sve urađeno regularno, ako šta sumnjaju, neka prijave tužilaštvu. To što tvrde da sam radio za drugu mesnu zajednicu, verovatno misle na aktivnosti i u Mokroj Gori, gde sam zaista bio uključen na obnovi „šarganske osmice”, uspostavljanju lovišta, razvoju turizma, pa i zapošljavanju ljudi iz Kremana, odakle je petoro njih ovih dana dobilo posao. Pa zar je i to greh – pita se Spasić i dodaje da iza sadržaja pisma ne stoje sva sedmorica potpisnika. Kako ističe, Radovan Filipović se odavno ne slaže sa stavovima te grupe, a Dragan Vračarić je na radu u Rusiji.

– Nije tačno da je rad saveta MZ blokiran, jer petorica preostalih sa popisa potpisnika ne čine većinu. Na poslednjem savetu, kad su i oni prisustvovali, tražio sam da se održe izbori za novi savet, da se čuje mišljenje stanovnika Kremana, pa ako ne valjam neka me smene, ali su oni bili protiv toga, plaše se naroda. Zbor planiramo za 19. oktobar, pa će se videti da li su oni u pravu ili ja – zaključuje Radan Spasić.

B. Pejović

[objavljeno: 29/09/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.