Zvanično: G20 dobila novu članicu

Izvor: B92, 09.Sep.2023, 09:38

Zvanično: G20 dobila novu članicu

Afrička unija je dobila status stalne članice u Grupi 20 vodećih svetskih ekonomija, saopštio je danas indijski premijer Narendra Modi.

To daje dodatni zamah njegovoj težnji da se pruži "snažniji glas" Globalnom jugu, kao domaćinu ovogodišnjeg samita G20.

Saopštenje je usledilo na otvaranju vikend samita G20, koji dolazi u trenutku rastućeg globalnog razdora i uz odsustvo nekih ključnih igrača, što preti da onemogući postizanje konsenzusa o najtežim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pitanjima, navodi AP.

Za člansto Afričke unije, koju čini 55 država, postojala je široka podrška i ona je postala drugi regionalni blok u Grupi 20, posle Evropske unije.

"Pozivam predstavnika Afričke unije da zauzme svoje mesto kao stalni član G20", saopštio je Modi koji se rukovao sa sadašnjim predsedavajućim AU, predsednikom Komorskih ostrva Azalijem Asumanijem, i srdačno ga zagrlio pre nego što ga je pozvao da sedne za sto.

Modi je davanje glasa Globalnom jugu označio kao centralni deo ovogodišnjeg samita, a priključenje AU na samom početku skupa je snažan korak u tom pravcu. Na otvaranju samita, najmanje petina lidera G20 nije bila u Nju Delhiju.

Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin I Si Đinping odlučili su da ne dođu, španski premijer Pedro Sančez nije mogao da prisustvuje jer je pozitivan na koronavirus, dok je predsednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador takođe odlučio da propusti samit.

U Nju Delhi je stigao američki predsednik Džozef Bajden, a američki zvaničnici nastojali su da umanje činjenicu da predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nije pozvan da se obrati samitu G20, kao što je do sada činio, virtuelno ili lično, na sličnim međunarodnim forumima od napada Rusije na njegovu zemlju pre više od 18 meseci.

Rusija je na samit G20 poslala ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, dok Tursku predstavlja predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Samit G20, koju čine Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i predstavnici Evropske unije, odnosno briselske administracije, održava se 9. i 10. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Afrička unija dobila status stalne članice u G20

Izvor: Radio 021, 09.Sep.2023

Afrička unija je dobila status stalne članice u Grupi 20 vodećih svetskih ekonomija, saopštio je indijski premijer Narendra Modi.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.