Žustra rasprava, na pomolu ostavka ministra

Izvor: B92, 27.Sep.2018, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žustra rasprava, na pomolu ostavka ministra

Rim -- Nova italijanska vlada imala je žustru internu raspravu o fiskalnoj politici.

To se dogodilo nekoliko sati uoči predviđenog objavljivanja ciljanog budžetskog deficita za 2019, što je izazvalo rasprodaju državnih obveznica i pojačalo strahove da bi ministar ekonomije mogao da podnese ostavku.

"Bitka" između lidera vladajućih partija i ministra s konzervativnim stanovima u pogledu fiskalnih pitanja se intenzivirala, pri čemu neki glasovi u koaliciji javno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << govore ministru da bi trebalo da podnese ostavku ako ne može da podrži njihove planove za potrošnju, prenosi Rojters.

Kabinet premijera đuzepea Kontea negirala je navode da će sastanak kabineta o usaglašavanju ciljeva kad je o deficitu reč biti odložen za dan ili dva, ali je izvor u vladi rekao da je odložen za dva sata i da bi trebalo da počne oko 20:00 sati u Rimu.

Investitori su navode koje je objavio list "Korijere dela sera" da će sastanak biti odložen protumačili kao znak da bi ministar ekonomije đovani Trija zaista mogao da podnese ostavku, što je naglo povećalo prihode od obveznica.

Kancelarija ministra ekonomije je, međutim, ponovo danas negirala da će on podneti ostavku.

Vladajuća koalicija sačinjena od Pokreta pet zvezdica, nastrojenog protiv establišmenta, i desničarske Lige, pritiskaju ministra - inače akademika koji nije član nijedne stranke - da poveća fiskalni deficit kako bi se finansirala obećana smanjenja poreza i veći rashodi na polju socijalog osiguranja.

"Između nas i Trije u toku je bitka. On ne odustaje od ciljanog deficita od 1,6 odsto BDP-a i preti ostavkom. Mi smo mu rekli da može da ide", rekao je neimenovani izvor iz Pokreta pet zvezdica, dodavši da se vladajuće partije saglasne s tim u vezi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.