Žuriću uručena Andrićeva nagrada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2016, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žuriću uručena Andrićeva nagrada

Književniku Vuletu Žuriću juče je uručena Andrićeva nagrada za 2015. godinu, za knjigu pripovedaka "Tajna crvenog zamka".

Žurić je, govoreći o Andriću i njegovom delu, pomenuo kako je kao prevodilac Unprofora 1993. godine došao u Žepu i video most koji je Andrić opisivao.

Te 1993. godine putnika, međutim, nije bilo. Andrićev most na Žepi je "tamo u Bosni, bleštao na suncu i sjao na mesečini", ali više nije "prebacivao preko sebe ljude i stoku". >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Predsednik Andrićeve zadužbine akademik Miro Vuksanović je podsetio na rečenicu našeg nobelovca: "Ko uspe da zagreje i oživi samoću, taj je osvojio svet", i njegovog stava da "pisac treba da piše i priča, ali ne da od svog života stvara priču".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.