Izvor: B92, 09.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Župa potpisuje ugovor sa Brentagom

Kruševac -- Direktor hemijske industrije Župa iz Kruševca Miroljub Milojević najavio potpisivanje ugovora sa austrijskim Brentagom.

Godišnji iznos ugovora je pet miliona evra. "Oni će otkupljivati našu kompletnu proizvodnju ljuspica i rastvora kalijumhlorida, dok ćemo ostale proizvode Fabrike kalijumove hemije, poput hlora, samostalno prodavati", rekao je Milivojević.

On je kazao da je u proteklih godinu dana fabrika uspela da pokrene proizvodnju, isplati radnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sve redovne i dve zaostale zarade, a 11 miliona evra duga svede na dva miliona.

Nakon što je Agencija za privatizaciju raskinula ugovor o prodaji 70 odsto kapitala Župe preduzeću Vektra M, čija je vlasnica Violeta Josifova, većinsko vlasništvo je prešlo u ruke Akcijskog fonda.

Župa, kao jedini proizvođač hlora u Srbiji, čije su mesečne potrebe od 80 do 100 tona, planira da proizvodi 150 tona te hemikalije, a viškove izvozi u zemlje okruženja, kazao je Milojević.

U Župi je trenutno radno angažovano od 300 do 350 radnika, od ukupno 1.157, a ostali su na plaćenom odsutvu i primaju minimalac. Za odlazak 544 radnika država je odobrila socijalni program u vrednosti od 162 miliona dinara, a prema Milojevićevim rečima, isplata preostale četiri zaostale plate preduslov je za to.

Župu očekuje novi pokušaj privatizacije, o čemu će odlučivati Akcijski fond, kao nosilac većinskog dela kapitala, a Milojević smatra da bi ovoga puta fabrika trebalo da bude prodata za duplo više u odnosnu na prethodnih 3,8 miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.