Značajno smanjen broj loših kredita

Izvor: RTS, 11.Jan.2018, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Značajno smanjen broj loših kredita

Prošlu godinu obeležio je blagi porast kreditiranja privrede, blagi i malo veći porast keš i gotovinskih kredita i smanjenje nenaplativih kredita. Pre nekoliko godina udeo loših kredita u ukupnim kreditnim plasmanima bio je oko 22 procenta, a sada je 11, kaže za RTS generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić. UBS kreće s projektom "Evropski kviz novca".
Podaci kreditnog biroa pokazatelj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su stanja kredita i kreditne zaduženosti, a u Udruženju banaka Srbije (UBS) predstavljeni su podaci za prošlu godinu.

Navedeno je da je u prošloj godini bilo više kredita nego 2016, ali i da će ih biti više u 2018. godini.
Prošlu godinu obeležio je blagi porast kreditiranja privrede, blagi i malo veći porast keš i gotovinskih kredita i smanjenje nenaplativih kredita.
Veroljub Dugalić, generalni sekretar UBS-a, rekao je da su relativno zadovoljni tendencijama iz 2017.
"Upravo ta osnovna tendencija da je zabeležen rast kredita privredi oko pet procenata, to je dva procenta više nego u 2016. To je blago povećanje, ali raduje ta tendencija rasta kredita koje koriste privrednici i opšti trend da se povećavaju keš krediti i krediti za refinansiranje", rekao je Dugalić.
Ono što, međutim, više raduje je značajno smanjenje loših kredita.
"Pre nekoliko godina udeo tih kredita u ukupnim kreditnim plasmanima bio je oko 22 procenta, kod privrede čak 26, a sada je 11 što je značajno smanjenje i dobar pokazatelj. Značajno je za sam bankarski sektor", ukazao je Dugalić.
Ističe da je to rezultat strategije koju je usvojila Vlada Srbije i mera Narodne banke Srbije (NBS).
"S druge strane, banke su učinile svoj deo vanbilansnim evidencijama i zajednički napori NBS i banaka dali su ovaj veliki rezultat. To je tendencija koja se nastavlja i očekujemo da se nastavi i u 2018. i da ćemo uskoro imati jednocifreni broj loših kredita", zaključio je Dugalić.
UBS kreće s projektom "Evropski kviz novca"
Udruženje banaka Srbije, u saradnji s Evropskom bankarskom federacijom i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, započinje projekat "Evropski kviz novca", najavila je Slađana Sredojević, specijalni savetnik za međunarodnu saradnju, finansijska tržišta i obrazovanje u UBS.
Cilj ovog projekta je finansijska edukacija sadašnjih i budućih korisnika finansijskih usluga, rekla je Sredojevićeva na konferenciji za novinare u Udruženju banaka Srbije.
Kako je objasnila "Evropski kviz novca" se prvi put organizuje kao takmičenje sa više od hiljadu učesnika uzrasta od 13 do 15 godina iz 30 evropskih zemalja.
"Takmičenje će se odvijati u dve faze. Prva faza su nacionalna takmičenja, u kojim će se odeljenja ili njihovi predstavnici međusobno nadmetati u znanju iz oblasti finansija putem kviza preko interneta, koristeći besplatnu Kahoot! platformu", navela je Sredojevićeva.
Nacionalno takmičenje odeljenja za učesnike iz Srbije zakazano je za 16. mart u 10.30 časova, a dva učenika iz odeljenja koje pobedi biće pozvana na međunarodno finale Evropskog kviza novca 8. maja 2018. u Briselu.
Udruženje banaka Srbije će omogućiti učešće pobednika nacionalnog takmičenja na evropskom finalu, pokrivajući troškove puta i smeštaja za dva učenika i pratioca (nastavnika), dodala je Sredojević.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dugalić: Prepolovljen udeo loših kredita

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2018

Udeo loših kredita u ukupnim plasmanima u Srbiji iznosio je na kraju 2017. godine oko 11 procenata, što je dvostruko manje od nivoa od 26 odsto zabeleženog pre nekoliko godina, koji je predstavljao veliki teret za bankarski sektor, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS)...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.