Živanović: Blokada računa Dinersa bez većih posledica

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Maj.2017, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živanović: Blokada računa Dinersa bez većih posledica

BEOGRAD - Profesor Beogradske bankarske akademije Branko Živanović ocenio je danas da blokada računa Diners kluba, ukoliko se zadrži, neće imati velike posledice po građane i privredu.

- Neće se izgubiti nikakvi veliki depoziti i imovina, zadržaće se sve na smanjenju komfora plaćanja nekoliko desetina hiljada korisnika kreditnih kartica - rekao je Živanović u izjavi za Tanjug.

Kako je objasnio, radi se tek o padu kredibiliteta platne institucije, čiji je >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << marketinški značaj mnogo veći od mogućnosti njenog suštinskog uticaja na platni i finansijski sistem naše zemlje.

- Prevashodno treba utvrditi karakter blokade. Da li se radi o blokiranju računa od strane nekoliko dobavljača, ili je problem mnogo širi što može izazvati i reakcije regulatora u smislu privremene mere i kasnijeg oduzimanja licence za rad - rekao je Živanović.

On dodaje da, ako se radi o blokiranju računa od strane nekoliko dobavljača, investitor koji je očigledno članica Erste grupacije će taj problem iz reputacionih razloga brzo rešiti.

- Investitor će svoje sporove sa institucijama koje su mu prodale regionalni Diners Club (Srbija, Crna Gora i Makedonija) i nadležnim revizorima naknadno rešavati, dok će ukoliko se radi o trajnijim blokadama, konačnu reč dati regulator - ocenjuje Živanović.

On ističe da će broj blokada od strane poverilaca koji za to imaju osnov, a to do sada nisu činile biti povećan, ukoliko ne dođe do pravovremene reakcije.

- Sa druge strane i broj trgovinskih lanaca, uslužnih transportnih, obrazovnih institucija i kompanije će otkazivati poverenje klubu suspendovanjem mogućnosti plaćanja putem ovih kartica, što će stvoriti dodatne komplikacije njihovim korisnicima - kaže Živković.

On dodaje, da će ako ne dođe do adekvatne i vrlo brze reakcije Erste Carda i Dinersa, kao i do kompromisnog rešenja sa poveriocima, regulator sigurno reagovati.

- Odgovorna reakcija regulatora će otvoriti i nova pitanja kvaliteta zakonskog rešenja i pouzdanosti novouvedenih platnih institucija u platni sistem zemlje kao i potrebe dodatne regulative - navodi Živanović.

Kako kaže, ako je jedna od najrespektabilnijih platnih institucija diskutabilna, šta možemo očekivati od slabijih.

- Sve glasine o posledicama na banke i bankarski sistem su neosnovane. Govoriti o posledicama na međunarodni i/ili globalni korporacijski status Diners-a još je rano, ukoliko nema većih poremećaja brzo će se rešiti, ukoliko ima, sigurno će se pojačati regulativa u kartičaskom biznisu - rekao je Živanović.

On kaže da kada je u pitanju nameštanje knjigovotstvenih pozicija dobavljača i sličnih, tu se bar zna ko treba da odgovara, a da gepovi treba da se pokriju dodatnim kapitalom investitora.

Kompanija Diners Club International Belgrade (DCIB) saopštila je sinoć da je u ovom trenutku njen račun blokiran od strane nekoliko poverilaca i da je na pojedinim prodajnim mestima korisnicima onemogućeno korišćenje Diners kartice.

Kako se navodi, utvrđene su ozbiljne indicije o značajnim nepravilnostima u poslovanju DCIB i zbog nepravilnosti u finansijskim izveštajima, podnete su krivične prijave protiv bivših čelnih ljudi te kompanije.

Nakon zaključenja transakcije u martu 2017, kojom je Erste Card Club d.o.o. (ECC) stekao 100 odsto vlasništva nad kompanijom DCIB, utvrđene su ozbiljne indicije da postoje značajne nepravilnosti u poslovanju DCIB-a, kao i službenim finansijskim izveštajima kompanije za proteklih nekoliko godina, a koje nisu bile prezentovane u postupku kupoprodaje, precizira se u saopštenju.

Iz tog razloga, ECC je pokrenuo sveobuhvatni proces dodatnih provera, čime se još jednom utvrdilo postojanje uočenih nepravilnosti, kao i činjenica da službeni finansijski izveštaji DCIB-a ne odražavaju stvarno stanje poslovanja kompanije.

Nepravilnosti u finansijskim izveštajima odnose se na utajene obaveze DCIB-a prema poveriocima, kao i na neispravno prikazivanje potraživanja od klijenata.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.