Žito 16 dinara, proizvođači nezadovoljni

Izvor: Glas javnosti, 30.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žito 16 dinara, proizvođači nezadovoljni

BEOGRAD - Žetva pšenice trebalo bi da počne za oko mesec dana, a očekuje se da će cena hlebnog zrna novog roda biti oko 16 dinara po kilogramu, izjavio je direktor Fonda za žita Vukosav Saković. Iako proizvođačima ta činjenica neće prijati, ona je realna, kazao je Saković i dodao da se može očekivati da ponuda u toku žetve bude mala zato što će proizvođači biti razočarani cenom i neće želeti da je prodaju.

Saković je podsetio da je prošle godine u toku žetve pšenica >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << od proizvođača kupovana za 11 do 11,5 dinara po kilogramu, a nakon toga je njena cena počela da raste, da bi u januaru ove godine dostigla rekordnih 23,5 dinara po kilogramu i cele ove ekonomske godine domaća pšenica je bila skuplja od pšenice na svetskom tržištu. On je naglasio da je prošla godina u svetu bila rekordna po visokim cenama pšenice, dok će ova godina biti rekordna po prinosima.

Očekuje se da će rod u svetu biti za oko 50 miliona tona veći od prošlogodišnjeg i da će iznositi oko 660 miliona tona, a u Evropi će biti 20 miliona tona pšenice viška. Ukrajina, koja je veliki izvoznik, imaće sedam miliona tona pšenice viška i to će ponuditi tržištu, višak će imati i Mađarska, Bugarska i Rumunija i ti viškovi će oboriti cenu žitu.

U Srbiji je cena već pala i pšenica košta 20 dinara po kilogramu, dok je u Mađarskoj 15 dinara po kilogramu, kazao je Saković i dodao da domaća pšenica novog roda ne bi smela da bude mnogo skuplja nego u okruženju jer bi vlada morala da odobri bescarinski uvoz radi izjednačavanja cena. Saković je dodao da je bilo velike kupovine pšenice ovogodišnjeg roda „na zeleno“ kada je ona dostigla cenu od 18 dinara po kilogramu, što je dobra cena za proizvođače.

On je istakao da se zalaže da ne bude produžena zabrana izvoza, koja je prvi put stupila na snagu u avgustu prošle godine i trajaće do 15. juna, a trebalo je da obezbedi dovoljno žita na domaćem tržištu i niže cene. Saković je ocenio da je dobro što je vlada donela uredbu o zabrani izvoza, jer bi u suprotnom još u letnjim mesecima bila prodata pšenica prošlogodišnjeg roda, ali i da ta uredba nije bila kompletna jer čuvanje cena ne može da se obezbedi zatvaranjem tržišta i ukidanjem konkurencije.

Prema njegovim rečima, da je vlada još u septembru prošle godine donela odluku o bescarinskom uvozu pšenice, cena bi bila nekoliko dinara niža, iznosila bi 21 do 22 dinara, i Srbija ne bi imala najskuplju pšenicu u Evropi. Žetva bi uskoro trebalo da počne i ukoliko bi uredba i dalje bila na snazi, tada bi kao kupci iz igre bili izbačeni trgovci, jer ne bi imali interes da kupuju ako znaju da nemaju kome da je prodaju.

Očekuje se da kod nas cena pšenice bude 16 dinara po kilogramu, odnosno da bude viša nego u Mađarskoj, gde je 15 dinara, i u Ukrajini, gde je 13 dinara. Prosečni prinosi će biti veći od četiri tone po hektaru, što će obezbediti dovoljno pšenice za domaće potrebe, dok o izvozu ove godine ne treba razmišljati, istakao je Saković i dodao da uvek ima prostora za manji izvoz u Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.