Izvor: B92, 28.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemljoradnička penzija 2.000 dinara

Beograd -- Zemljoradnička penzija, koju prima 230.000 starijih ljudi, iznosi 2.000 dinara, a kasni nekoliko godina.

Gotovo je izvesno da će najveći broj penzionera u Srbiji reći da su im, za trideset ili četrdeset godina koliko su uplaćivali u fond, penzije male. Međutim, i među njima postoji kategorija onih koji jedva preživljavaju, s obzirom da u proseku dobijaju nešto više od 2.000 dinara i to sa kašnjenjem od nekoliko godina.

U Ministarstvu za rad i zapošljavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nevoljno pričaju o problemu 230.000 zemljoradnika-penzionera. Kažu da je penzioni fond zemljoradnika ispražnjen devedesetih godina. "Fond poljoprivrednika ima jedno veliko kašnjenje, ali se isplate redovno vrše. U prošloj godini je izvršeno 12 isplata i u ovoj godini je izvršeno pet i po isplata, što znači da je dinamika redovna, ali je kašnjenje nastalo u ranijem periodu i to će se rešiti", kaže Ljubica Janković, pomoćnik ministra za rad i zapošljavnje.

Izvesno je da će do kraja godine penzioneri-zemljoradnici dobijati penzije sa zakašnjenjem od dve godine. Malo češće penzije mogu se očekivati tek od 15. januara, jer je ministar finansija Mlađan Dinkić, obrazlažući rebalans budžeta u Skupštini, rekao da će od tada država godišnje plaćati 16 penzija. Tako bi im ceo dug bio vraćen za pet godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.