Izvor: S media, 08.Mar.2013, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Želite da preživite sudar: Vežite pojas

Za one koji su nekad možda posumnjali u ovu tvrdnju, Nemački automobilski klub ADAC je sproveo testiranje sudara u slučaju kad su vozač i putnici vezani pojasem, i kada nisu.

Eksperti nemačkog auto kluba su došli do razočaravajućeg zaključka da bio veliki deo njih preživelo da su bili propisno vezani na svom sedištu. Da bi pokazao dramatične posledice nevezivanja pojasa, ADAC je izveo testove sudara pri brzini od 64 km/h i 30 km/h.

Kada su vezani, putnici >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << na prednjim sedištima su dobro zaštićeni u modernim vozilima pri brzini od 64 km/h.

Kada nisu vezani, situacija se drastično menja, uprkos aktivaciji vazdušnog jastuka. Posledice sudara pri ovoj brzini pri takvom scenariju su stravične.

Vozač i suvozač su izloženi povredama glave i trupa opasnim po život, kao i trajnom oštećenju nogu.

Važni i pozadi

Pojas bi trebalo obavezno da vežu i putnici koji su smešteni na zadnjim sedištima. Ovo pravilo nije tek tako uvršteno u zakonske norme, navode u ADAC-u.

*Zaključali ste ključ automobila u automobilu? Jednostavan trik će rešiti vaš problem.

Izvor:Vijesti, S media foto:Guliver/Thinkstock

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.