Izvor: B92, 09.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zelik: Neophodne reforme

Sao Paolo -- Predstavnici grupe 20 industrijski razvijenih i zemalja u razvoju (G20) blizu su konsenzusa o neophodnosti reformisanja finansijskog sistema.

Predsednik Svetske banke Robert Zelik obratio se sinoć u Sao Paolu novinarima na marginama ministarskog sastanka G20 i rekao je da svi uviđaju neophodnost da se pruži koordinisani odgovor na svetsku finansijsku krizu.

On je, međutim, ukazao da će biti potrebno vreme za stvaranje nove finansijske arhitekture. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Praktično nijedna zemlja nije pošteđena ... Sve zemlje se kreću prema zoni opasnosti", upozorio je predsednik Svetske banke.

"Ovi globalni izazovi zahtevaju globalna rešenja", ocenio je Zelik. "Potrebna nam je modernizacija multilateralnog sistema kako bi mogao da se čuje i glas važnih zemalja u razvoju kao što je Brazil", dodao je on.

Zelik je ocenio da će se "kroz dve godine videti prave promene u svetskom sistemu".

Upitan da li zna da li će sastanak u Sao Paolu ići u tom smeru, Zelik je istakao da je "suviše rano" za procene, navodeći da će se više znati posle samita G20, najavljenog za 15. novembar u Vašingtonu.

G20 koja je formirana 1999, čini 19 zemalja - Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija i SAD, dok je 20. članica Evropska unija.

Stros-Kan pozdravio paket kineske vlade

Paket kineske vlade za povećanje potrošnje "dobra je vest" jer će pomoći globalnoj ekonomiji da izađe iz ekonomske krize, izjavio je danas direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominik Stros-Kan.

"MMF već duže vreme ističe da bi Kina svoju politiku trebalo da skrene s rasta vođenog izvozom ka rastu više vođenom iznutra", rekao je Stros-Kan nakon sastanka u Sao Paulu ministara finansija Grupe 20, koja okuplja vodeće industrijske zemlje i zemlje u razvoju.

Kineska agencija Sinhua prenela je da je Kina, četvrta ekonomija na svetu, odbrila četiri hiljade milijardi juana (586 milijardi dolara) za potrošnju vlade do 2010. godine na, uglavnom, infrastrukturne projekte.

"Veoma sam radostan što vidim da je Kina donela tu odluku. To je veliki paket. Imaće uticaja ne samo na svetsku ekonomiju podrškom potražnje nego će mnogo uticati na samu kinesku ekonomiju i smatram da je to dobra vest za korekciju debalansa", ocenio je Stros-Kan.

Paket kineske vlade pozdravile su i SAD, rekao je zvaničnik američkog ministra odbrane Dejvid Mekormik.

Sa sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka G20, koja pokriva 90 odsto svetske ekonomije, poručeno je da će biti pronađeni načini za zaštitu od opasnosti kreditne krize. Na skupu je ocenjeno da su potrebne dalje mere za jačanje rasta, uključujući podsticaje za potrošnju i dalje smanjivanje kamata.

U saopštenju G20 navodi se da je potrebna sveobuhvatna reforma svetskih finansijskih institucija poput MMF-a i Svetske banke, tako da mogu "adekvatnije da odraze promenu ekonomskog značaja u svetskoj ekonomiji i da mogu bolje da reaguju na buduće izazove".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sastanak ministara finansija i centralnih banaka

Izvor: Capital.ba, 08.Nov.2008, 23:37

SAO PAOLO, U brazilskom gradu Sao Paolu počeo je danas sastanak zvaničnika ministarstva finansija i centralnih banaka, razvijenih i zemalja u razvoju na kome će se razmatrati mogućnosti rješenja globalne krize. Predsjednik Brazila Luiz Inasio da Silva otvorio je sastanak, na kome učestvuju predstavnici...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.