Železnice: Nema istrage o Šarančiću

Izvor: B92, 12.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Železnice: Nema istrage o Šarančiću

Požarevac, Beograd -- Novi generalni direktor Železnice Srbije Milovan Marković izjavio je da se u tom javnom preduzeću ne vodi istraga o odlukama bivšeg direktora Milanka Šarančića.

On je potvrdio da je Šarančić u junu ove godine potpisao ugovor o otkupu stana u Beogradu, koji je dobio na korišćenje od Železnice Srbije. Marković je dodao i da neće biti nabavljena vozila vredna dve miliona i dvesta hiljada evra.

Novi direktor Milovan Marković obećao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da će ubuduće sve informacije u vezi sa poslovanjem Železnica biti potpuno dostupne javnosti i da neće biti tabu tema.

Inspekcija na Aerodromu

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović izjavila je da je na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu pre dve sedmice upućena budžetska inspekcija.

Dragutinović je, poslanicima u Skupštini Srbije na pitanja o dešavanjima na aerodromu Nikola Tesla, rekla da se budžetska inspekcija nalazi na aerodromu i da se "fokusirala najviše na zarade".

Ministarka je navela da će inspekcija biti na aerodromu Nikola Tesla još dve sedmice, kao i da će nakon toga podneti izveštaj o svom radu.

Međutim, samo nekoliko trenutaka kasnije zamolio je da ne postavljamo pitanja u vezi sa otkupom službenog stana od 108 kvadrata u Mileševskoj ulici, koji je pokrenuo njegov prethodni kolega Milanko Šarančić, tako da se i dalje ne zna da li je otkup stana u toku.

"Ugovor o otkupu stana koji je zaključen između prethodnog direktora Milanka Šarančića i Železnica Srbije sklopljen je u julu 2008 godine. Upravni odbor je tražio informaciju vezanu za to pitanje i sva dokumentacija je dostavljena”, rekao je Marković.

"Kada Upravni odbor donese odluku o tom pitanju, bićete veoma, veoma brzo informisani o svim podacima. Informacija koju sam dao je sve ono što ja mogu da kažem u vezi sa ovim pitanjem”, kazao je on.

Milanko Šarančić je bio na čelu Železnica Srbije kada su 2005. godine bez tendera kupljeni polovni vozovi i lokomotive iz Švedske za 3,5 miliona evra, i to od firme koja prodaje robu buticima.

Ipak, na pitanje da li se u Železnicama vodi istraga protiv njega, novi direktor je odgovorio kratko: "U ovom trenutku ne”.

Iako u Srbiji postoje 2.473 putna prelaza, od čega je samo četvrtina opremljena savremenom signalizacijom, železnice planiraju da u narednoj godini obezbede samo sedam putnih prelaza, i da raspišu tender za obezbeđenje još 11.

Podsetimo, samo u toku prošle godine jedanaest osoba poginulo je na prelazima.

"U odnosu na prošlu godinu, broj vanrednih događaja smanjen je 653 na 505, odnosno smanjen je za 23 posto. Ono što je za nas i za javnost svakako izuzetno značajno je smanjenje broja vanrednih događaja na putnim prelazima. Prošle godine 81, ove godine 16. Odnosno smanjenje za čak 80 procenata”, naveo je zamenik generalnog direktora Železnica Srbije Miroljub Jeftović.

Rukovodstvo, kao prioritete za iduću godinu navodi povećanje bezbednosti i obima prevoza, a time i povećanje prihoda, kao i modernizaciju Železnica, kroz remont i nabavku novih vagona.

Železnice Srbije počinju da primenjuju novi red vožnje od ponedeljka.

Investicije u Koridor 10

Za obnovu Koridora 10, železnice bi u naredne četiri godine trebalo bi investiraju blizu dve milijarde evra, najavljuju "Železnice Srbije”.

Takve najave izneo je generalni direktor "Železnica” Milovan Marković koji je u Požarevcu obišao renovirani objekat konačišta mašinovođa.

Marković je rekao da bi naredne godine u rekonstrukciju železničke mreže trebalo da bude uloženo do pola milijarde evra, ali i da ne može da obeća da će takva projekcija biti u potpunosti realizovana.

"Naša želja i projekcija je da na Koridoru 10 u naredne četiri godine investiramo blizu dve milijarde evra. 2009. je godina u kojoj pored teškoća koje imamo u republičkom budžetu vezano za subvencije prema železnici i mogućnosti za investiranje, očekujemo da neće ni aranžmani sa međunarodnim bankama ići baš kao što je planirano”, rekao je on.

"Međutim, naša projekcija je da kroz državne garancije to bude do 500 miliona evra. Ne mogu da kažem da će to biti potpuno realizovano, ali moramo planirati da bismo veći deo toga realizovali”, smatra Marković.

U Srbiji postoje 2.473 pružna prelaza, a savremenom signalizacijom opremljena je svega četvrtina.

Sredstva za postavljanje signalizacije na svim prelazima "Železnice" nemaju, rekao je Marković.

"Ako bismo želeli da svaki prelaz opremimo na taj način, potrebno nam je 350 miliona evra. U ovom trenutku nemamo ta sredstva, ali to ne znači da nećemo evidentirati one koji su najprioritetniji. Takvih je 25 i stručne službe su dobile nalog da evidentiraju i pripreme sledećih 100 putnih prelaza koje treba savremeno opremiti”, najavio je on.

Generalni direktor "Železnica Srbije” dodao je da je u Mladenovcu otvoren drugi pružni prelaz sa signalizacijom kupljenom od nemačkog "Simensa”.

Sa ovom korporacijom "Železnice” su zaključile ugovor o izradi signalizacije za još pet pružnih prelaza, dok je u toku tendersko oglašavanje za nabavku signalizacije za dodatna četri prelaza.

Marković je u Požarevcu obišao renovirane prostorije objekta konačišta za mašinovođe, veličine 130 kvadratnih metara, za čiju su rekonstrukciju i kompletno opremanje zgrade, kako je rekao, "Železnice" izdvojile između 2,5 i tri miliona dinara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za Koridor 10 železnicama treba dve milijarde evra

Izvor: EMportal, 12.Dec.2008

Za obnovu Koridora 10 železnice bi u naredne četiri godine trebalo bi investiraju oko dve milijarde evra, izjavio je juče u Požarevcu generalni direktor Železnica Srbije Milovan Marković.

Nastavak na EMportal...

Šarančića "češlja" odbor

Izvor: Večernje novosti, 12.Dec.2008

JP "Železnice Srbije" ne vode istragu o poslovnim potezima bivšeg generalnog direktora Milanka Šarančića, izjavio je u petak Milovan Marković, prvi čovek ovog javnog preduzeća

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.