Železara povećava BDP Srbije za jedan odsto

Izvor: Danas, 13.Maj.2016, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Železara povećava BDP Srbije za jedan odsto

Beograd -

Iako ohrabruje podatak da industrijska proizvodnja u Srbiji beleži rast, to još uvek nije garant da će se trend održati i u dužem periodu - kaže za Danas LJubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.


Naš sagovornik objašnjava da je problem u tome što se analize rezultata ostvarenog industrijskog rasta rade na mesečnim ili tromesečnim podacima koji nisu nikakav garant da će do rasta doći i na duže staze.

- Naime, može da >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << se desi da je u određenom mesecu ove godine postignut bolji rezultat nego u istom mesecu prošle godine. Međutim rezultat od prošle godine može istovremeno da bude veoma loš, što automatski umanjuje značaj novoostvarenog. Ma koliko bili ohrabrujući rezultati, oni nisu pouzdani u smislu da će trend rasta biti nastavljen i u budućnosti. Takođe, treba naglasiti da je i pored određenih pomaka, reč o veoma skromnim rezultatima, daleko manjeg značaja od onog koji neki žele da plasiraju u javnost. Da je zaista tako, najbolje govori podatak da je industrijska proizvodnja u Srbiji trenutno na nivou od ispod 50 odsto one koja je ostvarena daleke 1990. godine. Druge zemlje sa kojima se Srbija poredi kada je reč o ekonomskom razvitku su odavno prešle ostvareni nivo iz tog perioda, što najbolje govori u kojoj meri srpska industrija zaostaje za drugima - naglašava Savić.

On dodaje da preuzimanje Železare Smederevo od stranke kineske kompanije Hestil može blagorodno da utiče na povećanje industrijske proizvodnje i privredni rast u Srbiji, ali da taj rezultat može biti ostvaren tek onog trenutka kada čeličana postigne pun kapacitet proizvodnje.

- Opet treba naglasiti da nije reč o cilju koji je dostižan za mesec, dva ili tri. Za tako nešto je potreban duži vremenski period. U tom smislu realno je očekivati da Kinezi pun kapacitet rada smederevske železare ostvare najkasnije do kraja sledeće godine. Ako do toga dođe, a verujem da hoće, može se očekivati da se BDP Srbije poveća za jedan odsto - kaže Savić.

Prema njegovim rečima i to će još uvek biti nedovoljno za rast industrijske proizvodnje i izlazak srpske privrede na "zelenu granu".

- Jednostavno do pomaka ne može doći na osnovu privrednih aktivnosti samo jednog velikog sistema. Potrebno je da počnu da rade i ostvaruju rezultate još neki veliki sistemi ili bar veći broj srednjih preduzeća. Samo bi to moglo da bude garant za privredni rast u Srbiji koji se dugo priželjkuje i sa nestpljenjem iščekuje - navodi Savić.

Podsećanja radi, pre nekoliko dana na predstavljanju novog broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) u Privrednoj komori Srbije rečeno da je industrijska proizvodnja u martu imala međugodišnji porast od 8,8 odsto, odnosno 10,5 odsto u periodu od januara do marta ove godine. Tom prilikom je ukazano na stabilan rast industrije, odnosno porast proizvodnje prerađivačke industrije.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.