Zdrava hrana iz Selenče čeka pravilnik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdrava hrana iz Selenče čeka pravilnik

SELENČA - Fabrika „Zdravo Organic" iz Selenče ne može da na tržištu u Srbiji prodaje organske prerađevine, jer Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede posle dve godine od donošenja Zakona o ovoj proizvodnji nije izradilo prateće pravilnike.

Tako će više proizvoda ove i drugih fabrika sačekati da se državna administracija organizuje i da objavi dokument po kome sertifikovane kuće mogu da vrše uvid u tehnologiju proizvodnje.

"Proizvodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << već čekaju dva meseca, a rok upotrebe je godinu dana i ako papiri budu odmah gotovi, roba na tržištu može se pojaviti za mesec dana", kaže menadžer fabrike „Zdravo Organic" Jozef Gašaprovski u pismu upućenom ministru dr Saši Draginu.

On je dodao da se ovakvim neradom činovnika nanosi šteta prerađivačima organske hrane u Srbiji.



Eksperti za organsku proizvodnju nudili su, nakon donošenja zakona, saradnju u izradi ovih pravilnika, ali su službenici, uglavnom početnici, na ovim poslovima to odbili.

Gašparovski: Zastoj loš za poslovanje


Domaće sertifikovane kuće, prema Pravilniku EU, izdaju uverenje za izvoz prerađivačima na ovo tržište, ali sa tim etiketama nije dozvoljeno prisustvo u našim prodavnicama, kaže Gašparovski.

Fabrika u Selenči korisnik je više kreditnih linija za modernizaciju i ovakav zastoj u plasmanu robe na tržište direktno utiče na njeno poslovanje.

Lazić: Odustaju proizvođači

Naš najpoznatiji stručnjak za organsku proizvodnju prof. dr Branka Lazić izjavila je za „AgroPres" da su proizvođači organske proizvodnje u fazi odustajanja od ovog posla, naročito povrtari.

Ona smatra da situaciju neće promeniti ni veće stimulacije iz Agrarnog budžeta, jer finalna roba zbog neažurnosti administracije ne može na tržište.

"Rešenje je jednostavno - primeniti propise EU", poručila je Lazić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zdrava hrana iz Selenče čeka pravilnik

Izvor: Poslovna žena, 13.Dec.2008

SELENČA - Fabrika "Zdravo Organic" iz Selenče ne može da na tržištu u Srbiji prodaje organske prerađevine, jer Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede posle dve godine od donošenja Zakona o ovoj proizvodnji nije izradilo prateće pravilnike.Tako će više proizvoda ove ..

Nastavak na Poslovna žena...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.