Zbog manjka raketa grad uništio rod

Izvor: B92, 29.Avg.2013, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog manjka raketa grad uništio rod

Topola -- Grad koji je juče pogodio Šumadiju uništio je 1.100 hektara pod voćem u selima na području opštine Topola, tvrde u ovoj lokalnoj samoupravi.

Iako u Sektoru za vanredne situacije kažu da je sa radarskog cenmtra Bukulja ispaljeno 59 protivgradnih raketa, u selu Vinča, čuvenom voćarskom kraju, krive državu za štetu koja se procenjuje na 10 miliona evra.

Grožđe je obrao grad, a gajbice ostale prazne. U ovom vinogradu šteta je stopostotna.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Ovde nije uništen samo rod, ovde je uništena i voćna vrsta, uništena je loza, tako da iduće godine takođe neće biti roda" , kaže Božidar Aleksandrović, vlasnik vinogradakaže.

Stradale su i šljive, jabuke, nektarine. Na pitanje šta su mogli da učine sami, vinogradari odgovaraju da protivgradne mreže nisu predviđene za grožđe kome je potrebno sunce, dok vlasnici planataža drugog voća komentarišu da je ova vrsta zaštite skupa za srpskog seljaka. Tek 2,5 odsto zasada osigurano je od elementarnih nepogoda.

"Ako nemaš pare da uložiš u osiguranje... I to mora da se plati unapred. Ako nemaš, kao što ja nisam imao da uložim, jer smo se zadužili unapred za hemiju. Trebalo je da je platimo od berbe ovih jabuka, i sad nemamo ni hemiju da platimo", kaže Marko Matić, voćar

I dok voćari tvrde da se gradonosni oblaci čekaju bez municije, u Upravi za vanredne situacije u Kragujevcu, pak, kažu da su učinili sve što je u njihovoj moći.

"Dejstvovano je i na teritoriji opštine Aranđelovac i na teritoriji opštine Topola, ukupno je ispaljeno 20 raketa i to su bili svi raspoloživi resursi koje smo mi imali. Problem postoji u nedovoljnoj količini raketa i tu smo mi nemoćni", kaže Branko Jovanović, Urava za vanredne situacije Kragujevac

Prvi čovek Topole Dragan Jovanović kaže da su juče iz njihovog arsenala ispaljene poslednje dve rakete, od 50 koliko je nabavljeno ove godine. Sada se spremaju da pomognu poljoprivrednicima, koji samo za hemiju imaju obaveze i do pola miliona dinara.

"Opština će stati iza svakog poljoprivrednog proizvođača koji ima poljoprivredni kredit kod bilo koje poslovne banke kao garant da se taj kredit refinansira na godinu dana dok ne dođe drugi rod", kaže Dragan Jovanović, predsednik opštine Topola

Selo Vinča prošle godine je u Rusiju izvezlo voće u vrednosti od 12 miliona evra. Voćari državi poručuju da hitno preduzme mere kako bi u narednim godinama bila izbegnuta šteta ovih razmera.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ogromna šteta: Grad opustošio voćnjake u Topoli, uništen i naredni rod

Izvor: NaDlanu.com, 29.Avg.2013

Opština Topola proglasila je danas stanje elementarne nepogode jer je grad uništio ovogodišnji rod i sadnice na više od 1.100 hektara, kao i najmanje 12 hektara vinograda...Predsednik opštine Topola Dragan Jovanović kaže da je šteta od grada koji je juče padao neprocenjiva budući da su uništeni...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.