Zbog jačanja dolara, raste cena gasa u Srbiji

Izvor: Vesti-online.com, 02.Feb.2015, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog jačanja dolara, raste cena gasa u Srbiji

Gas za domaćinstva i male kupce poskupeće od 2. marta u proseku za 5,6 odsto kod svih distributera, a Srbijagas će povećati cenu za prosečno 13 odsto.

Kako je saopštila danas Agencija za energetiku Srbije, nakon tog povećanja, uprosečena cena gasa za sva domaćinstva kod Srbijagasa biće 52,4 dinara po kubnom metru, a kod svih ostalih distributera 53,2 dinara po kubnom metru, bez poreza na dodatu vrednost.

Do poskupljenja gasa doćić zbog rasta kursa dolara prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dinaru.

- Iako su nabavne cene prirodnog gasa izražene u dolarima u prvom kvartalu 2015. godine niže za 8,6 odsto, od 2. marta obračunavaće se nove, više cene gasa za javno snabdevanje. Ova promena je nastala zbog rasta kursa dolara za 16,8 odsto od poslednje promene cena", navodi se u saopštenju Agencije.

Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost na odluke o novim cenama organa upravljanja 33 javna snabdevača.

- Kod Srbijagasa došlo je i do promene cena korišćenja gasnih mreža, koje nisu menjane od 2011. godine, pa će cena gasa za domaćinstva priključena na mrežu tog javnog preduzeća biti veća u proseku za 13 odsto - precizirala je Agencija.

U Srbiji 10 odsto domaćinstava, odnosno njih 249.000, ima priključak na gas.

Od septembra 2013. godine cena gasa po kojoj Srbijagas, na osnovu tendera koji je sprovela Vlada, snabdeva sve javne snabdevače, uskladjuje se sa realnim troškovima po kojima on kupuje iz uvoza i domaće proizvodnje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.