Završiti privatizaciju državnih preduzeća u 2018.

Izvor: BKTV News, 08.Dec.2017, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završiti privatizaciju državnih preduzeća u 2018.

Fiskalni savet ocenio je da je u narednoj godini neophodno da se završi privatizacija državnih preduzeća koje godinama crpe sredstva iz budžeta za njihov opstanak.

Na konferenciji na kojoj je predstavljena ocena budžeta za narednu godinu, Savet je podsetio da u Srbiji postoji oko 150, kako kažu, mahom neuspešnih državnih preduzeća u privatizaciji u kojima radi oko 50.000 zaposlenih.

"Iako Petrohemija i RTB Bor trenutno ne prave gubitke to je posledica povoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << tržišnih okolnosti, pre svega cene sirovina na svetskom tržištu a ne njihovih reformi", rekao je član Saveta Nikola Altiparmarkov.

Fiskalni savet (FS) zato smatra da ih je neophodno što pre privatizovati jer kako ocenjuju uslovi na tržištu mogu brzo i lako da se promene.

Uz to, kažu tokom 2018. godine neophodno je rešiti i problem Azotare, čiji trenutni gubici, kažu, opterećuju bilanse Srbijagasa jer ovo preduzeće, napominju, ni u ovoj godini nije plaćalo dobijeni gas.

"U Fiskalnoj strategiji ne prepoznaje se čvrsta namera Vlade da se problem preduzeća u privatizaciji trajno reši ni u srednjem roku do 2020. godine a loš nagoveštaj je i to što budžet za 2018. godinu predviđa za otpremnine zaposlenima u ovim preduzećima dve milijarde dinara što je dovoljno za isplatu socijalnih programa za oko 3.000 radnika", ističu u FS.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Fiskalni savet: Godinama crpe, rešiti to

Izvor: B92, 09.Dec.2017, 11:42

Fiskalni savet ocenio je da je u narednoj godini neophodno da se završi privatizacija državnih preduzeća koje godinama crpe sredstva iz budžeta za opstanak.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.