Izvor: Blic, 19.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen Nacrt zakona o restituciji

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić izjavio je danas da je Nacrt zakona o restituciji završen i najavio da će ga za nedelju dana predstaviti javnosti.

Na skupu o finansiranju izgradnje građevinskog zemljišta u Srbiji, Parivodić je kazao da zakon kao osnovni princip uspostavlja prirodnu restituciju i dodao da će od ključne važnosti u njegovoj primeni biti brzina vraćanja zemljišta i objekata originalnim vlasnicima.

Predviđeno je da svi oni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji nisu istovremeno vlasnici objekta i zemljišta, imaju rok od šest meseci od stupanja zakona na snagu da podnesu prijavu za zemljište nad kojim polažu pravo vlasništva Direkciji za restituciju, rekao je on.

Parivodić je dodao da bi rok za dostavljanje celokupne dokumentacije bio godinu i po.

Ministar je izrazio očekivanje da će povraćaj imovine i privatizacija gradskog građevinskog zemljišta smanjiti cenu gradnje u Srbiji i povećati interes investitora i ocenio da je cena državnog monopola nad zemljištem neprihvatljiva za srpsko društvo.

Posledica toga je, kako je naveo, da kvadrat stambenog prostora u Sofiji košta upola manje nego u Beogradu, a da investitori za zgradu od 1.000 kvadratnih metara plaćaju između 400 i 600 hiljada evra za naknadu za zemljišta, a u Beču za istu kvadraturu oko 200 hiljada.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.