Zatražena obustava prodaje akcija C marketa

Izvor: GdeInvestirati.com, 18.Mar.2015, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatražena obustava prodaje akcija C marketa

BEOGRAD - Biro za društvena istraživanja (BIRODI) i akcionari C marketa pozvali su danas Agenciju za privatizaciju da obustavi prodaju 16,26 preostalog društvenog kapitala u tom trgovinskom preduzeću čija je imovina pod sporom

BIRODI je naveo da nije završen sudski proces utvrđivanja da li je bilo kršenja zakona i korupcije u slučaju prodaje C marketa biznismenima Milanu Beku i Miroslavu Miškoviću, 2005. godine.

Početna cena preostalog društvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << kapitala u C marketu, kako je ukazala ta nevladina organizacija, značajno je manja od one po kojoj je sadašnji vlasnik tog preduzeća, belgijska kompanije Delez, kupila akcije C marketa od Miroslava Miškovića.

U javnom pozivu od 27. februara koji je raspisala Agencije za privatizaciju, procenjena vrednost ponuđenog paketa od 16,26 odsto akcija C marketa, na osnovu procene na kraju 2013. godine, iznosi 9,3 miliona evra (za 32.412 akcija, što je po akciji 287 evra), podsetio

je BIRODI.

Od Agencije za privatizaciju je zatraženo da odgovori zašto procena vrednosti kapitala C marketa nije rađena na kraju 2014. godine

"Jasno je da Delez ima interes da kupi preostale akcije C marketa po što nižoj ceni, ali to ne znači da državni organi svojim nečinjenjem treba da štite interese privatnih kompanija", naveo je BIRODI u saopštenju i podsetio da je prodaja C marketa jedna od 24 sporne privatizacije u Srbiji, čije ispitivanje još nije okončano.

Otvaranje ponuda za kupovinu preostalog društvenog kapitala C marketa je 17. aprila.

C market je u većinskom vlasništvu Deleza, a 23,2 odsto je društveni kapital. Agencija za privatizaciju prodaje 70 odsto društvenog kapitala, što je 16,3 odsto akcija, a prestali društveni kapital biće podeljen sadašnjim i bivšim radnicima C marketa.

Preduzeće zapošljava 3.244 radnika, a u 2013. godini prihodi C marketa bili su 223,1 milion evra, a rashodi 211,7 miliona evra.

Agencija za privatizaciju je do sada nekoliko puta objavljivala prodaju preostalog društvenog kapitala C marketa, ali je postupak prekidan jer su postojale pravne smetnje. Jedini zainteresovani kupac bio je Delez.

Na poslednjoj ponudi početna cena bila je 9,58 miliona evra. Belgijski Delez je krajem jula 2011. godine od Miškovića kupio Delta maksi, u čijem sastavu posluje C market, za 932,5 miliona evra, uključujući neto dug od 318 miliona evra.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.