Zašto je nafta pojeftinila

Izvor: B92, 14.Avg.2013, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je nafta pojeftinila

Njujork, London -- Cene nafte za bliske termine isporuke su danas opale na vodećim svetskim berzama.

To se desilo jer je neizvesno kakvi će biti novi pokazatelji o situaciji u privredi evrozone koja je već više od godinu dana u recesiji.

Američka nafta poreklom iz Teksasa za promptne isporuke pojeftinila je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 63 centa, na 106,20 dolara po barelu, dok su ugovori za udaljenije rokove prodaje sklapani po ceni od 106,83 dolara, što je 72 centa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više nego na kraju prethodnog poslovnog dana.

Na drugoj velikoj berzi u Londonu, kotacije nafte za bliske isporuke opale su 67 centi, na 107,81 dolar za barel od približno 159 litara, prenosi agencija AP.

Relativno jak dolar trenutno "radi" protiv poskupljenja nafte, kažu tržišni poslenici u Njujorku, uz napomenu da trgovinim naftnim ugovorima postaje "manje atraktivna kada američka valuta jača prema konkuretskim novčanim jednicama".

U prvom delu ove sedmice dolar je ojačao prema japanskom jenu i švacarskom franku, a u istom smeru su se kretali i kursevi valuta Australije i Kanade - dve zemlje koje su značajni izvoznici sirovina - ističe Majkl Hjuson berzanski ekspert firme CMC market.

Najnoviji izveštaj o stanju zdravlja ekonomije SAD pokazuje, inače, da je američka maloprodaja u julu bila nešto življa, dok je istovremeno nemnački Institut ZEW objavio podatke o rastu investicinog poverenja u prvoj po snazi evropskoj privredi tokom avgusta.

Takav izveštaj poznatog nemačkog ekonomskog instituta možda, prema oceni nekih naftnih trgovaca, bude uvod i u popravljanje poslovne klime u celoj 17 - članoj zoni evra koja je još početkom protekle godine "potunula" u recesiju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zašto je nafta pojeftinila

Izvor: B92, 14.Avg.2013

Njujork, London -- Cene nafte za bliske termine isporuke su danas opale na vodećim svetskim berzama...To se desilo jer je neizvesno kakvi će biti novi pokazatelji o situaciji u privredi evrozone koja je već više od godinu dana u recesiji...Američka nafta poreklom iz Teksasa za promptne isporuke...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.