Zaštitite voćnjake i vinograde na vreme

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2016, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštitite voćnjake i vinograde na vreme

U Šumadiji su voćari i vinogradari uveliko krenuli sa tretmanima zaštite svojih zasada. Stručnjaci savetuju da posebnu pažnju treba obratiti na pojavu insekata i biljnih vaši zbog povećane vegetacije za ovo doba godine.

Nemanja Arsenijević, vinogradar iz sela Vinča kod Topole je već preuzeo potrebne mere zaštite na porodičnim zasadima od 11 hektara vinove loze i obavio prvo prskanje u ovoj godini kako bi sprečio širenje plamenjače i grinja po listovima grožđa. Nemanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << savetuje vinogradarima da obrate pažnju i na prorede lastara kako bi vinova loza imala dobru provetrenost.

"Naravno postoje sorte koje su zahtevnije, sorte koje su manje otporne na oboljenja koja zahvataju vinograd i njima treba posvetiti više pažnje. Takođe kod same prorede lastara postoje sorte koje same po sebi daju veći rod u odnosu na ostale i njih treba više prorediti. To je sve karakteristično za merlot- crno grožđe. Kada je u pitanju belo grožđe, recimo sovinjon blan koji je takav, da ne daje visoke prinose i kod njega recimo treba minimalno prorediti lozu", kaže Arsenijević.

Verko Kačarević već 17 godina pruža savete voćarima kod Topole kako da tretiraju svoje zasade. Od voćnih vrsta jabuka je najviše zahtevna pa se najveći broj hemijskih tretmana vrši upravo na njoj. Kako bi se pratila brojnost i vrsta štetnih insekata u voćnjacima potrebno je postaviti i klopke.

"Kada su u pitanju biljne bolesti obično pepelnica sada ima primat, a kada su u pitanju insekti to su obično neke sekundarne štetočine koje lako mogu da izazivaju probleme. Vremenom proizvođači moraju da obrate pažnju i na kruškinu buvu koja ima povoljne uslove za razvoj a takođe će veliki problem predstavljati i voćne grinje, kako kod svih voćnih vrsta tako i kod jabuke, gde je problem posebno sa crvenom voćnom grinjom", veli Kačarević.

Topliji početak godine uticao je i na vegetaciju, kako vinograda tako i voćnjaka pa je potrebno na vreme obratiti pažnju na pojavu bolesti.

"Početak ove godine za sada je zadovoljavajući i nadam se da će ovako i dalje da bude. Međutim ipak bih naglasio da je ovo za početak prosečna godina. Bilo je kiše ali nije bilo u periodu kada to može da naškodi vinogradu jer se tada još nije formirala lisna masa, tako da ovo sada vreme zahteva neka prosečna ulaganja i prosečno staranje o vinogradu", dodaje Arsenijević.

Kačarević kaže da je ove godine vegetacija ranije krenula

"Kada je reč o feno fazi biljke mi smo već na precvetavanju, tako da je krenuo i let jabukovog smotavca tako da sada pratimo intenzivno i njegovu brojnost", veli Kačarević.

Kod svih voćnih vrsta sada je period intenzivnog rasta biljaka tako da se očekuje i pojava lisnih vaši pa se voćarima u programu zaštite savetuje upotreba hemijskih sredstva i insekticida koji suzbijaju pojavu ovih štetočina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.