Zaštitite dojenje-zajednička odgovornost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2021, 17:54

Zaštitite dojenje-zajednička odgovornost

Svetska nedelja dojenja svake godine obeležava se u više od 170 zemalja kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju.

Ove godine, tema nedelje je "Zaštitite dojenje-zajednička odgovornost".

Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta.

Ne samo sastav već je i količina prilagođena uzrastu deteta i njegovim potrebama i zato majčino mleko predstavlja standard dečje ishrane.

"Dojenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nije samo hrana, dakle imamo prednosti dojenja a to je da ta deca budu zdravija, da se bolje razvija njihov imuni sistem, da im se bolje razvija i vilica, da manje kasnije boluju od šećernih bolesti, od masovnih hroničnih bolesti kao što su kardiovaskularne. Imaju bolju povezanost sa svojom majkom. I majke imaju pregršt prednosti a to je da kasnije u životu manje boluju od osteoporoze, dokazano je da žene koje doje svoju decu manje oboljevaju od karcinoma dojke i karcinoma jajnika", rekla je Kristina Nedeljković, načelnica patronažne službe DZ "Novi Sad".

Novorođenče treba da bude na majčinim grudima odmah posle porođaja kada bi trebalo da bude i prvi podoj, kao prirodni nastavak spone majke i deteta.

"Svaka majka treba da doji onoliko dugo koliko to njoj prija. Nekako mi se čini da ne treba da dođemo u situaciju da sa ovim kampanjama da dovedemo žene koje iz nekog razloga ne mogu da doje i zbog te situacije se one osećaju neprijatno, nelagodno, da osećaju neku grižu savest, a to se stvarno dešava na terenu", rekla je Kristina Nedeljković, načelnica patronažne službe DZ "Novi Sad".

Dojenje je i proces uzajamnosti.

Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete ostvaruje povezanost sa majkom i potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni i razvoj inteligencije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.