Izvor: B92, 03.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zastava danas bez dozvole za izvoz

Kragujevac -- Ministarstvo neće danas izdati dozvolu Zastava oružju za izvoz u Jermeniju "iz tehničkih razloga", u fabrici to očekuju sutra.

Direktor Zastava oružja Dragoljub Grujović rekao je da je iz Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom obavešten da, zbog odsustva "jednog od ministara, čije ministarstvo takođe treba da odobri izvoz oružja u Jermeniju, danas ne može da se izda potrebna dozvola". Grujović je uveren da će fabrika sutra dobiti izvoznu dozvolu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je prethodno za B92 rekao da im je u tom ministarstvu obećano da će dobiti dozvolu prvog radnog dana posle novogodišnjih praznika, zbog čega su očekivali da se taj posao danas završi. Grujović se nada da će već krajem ovog meseca otići prva isporuka za Jeremeniju, a da će ceo posao biti završen u martu.

"Očekujemo da kupac nije odustao od posla, budući da smo više od tri meseca čekali tu dozvolu. Često se događa da zbog dugog vremena izdavanja izvoznih dozvola mi gubimo kupce. Ugovor je napravljen za 2,61 miliona dolara. Već sada imamo pripremljene robe za dva miliona dolara, s tim što se naša dinamika pomera jer nismo bili sigurni da će se ugovor realizovati", objašnjava Grujović.

Problem sa izvozom oružja proizvedenog u Kragujevcu nastao je početkom oktobra ove godine, kada je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odbilo da izda odobrenje za izvoz domaćeg oružja u Gruziju i Jermeniju zbog opasnosti da bi ono moglo biti upotrebljeno protiv Rusa i Rusije.

U međuvremenu, diplomatskim putem Srbija je obezbedila saglasnost Rusije za realizaciju ugovora o izvozu kragujevačkog oružja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.