Zastava:Kraj prvog kruga testiranja

Izvor: B92, Tanjug, 10.Feb.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zastava:Kraj prvog kruga testiranja

Kragujevac -- U Zastavi danas će biti završen prvi krug testiranja 3.100 radnika, na osnovu čega će biti utvrđeno ko će ostati u novoformiranoj fabrici Fijat Srbija.

Direktor za kadrovske i opšte poslove te kragujevačke fabrike Todor Rakočević kaže da će drugi krug, koji bi trebalo da usledi vrlo brzo, trajati do sredine marta.

Pozivi za testiranje u drugom krugu uslediće na osnovu sumiranih rezultata prvog kruga, naveo je Rakočević, podsetivši >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se testiranje obavlja prema metodologiji koju italijanski proizvođači automobila primenjuju u svim svojim fabrikama u svetu.

Testovi bi trebalo da odluče kojih će hiljadu radnika preuzeti novoformirana fabrika "Fijat automobili Srbija", koja do ovog trenutka ima formiran samo Upravni odbor, na čijem je čelu Đovani de Filipis.

Predsednik Samostalnog sindikata kragujevačke fabrike Zoran Mihajlović kaže da mu nije jasno zašto se testiranje nastavlja kada se zna da se Fijatova investicija odlaže.

"To znači da će radnici koji sada budu izabrani možda početi da rade za tek dve godine", rekao je on.

Danas o organizovanju proizvodnje

Predsednik Upravnog odbora novoformirane kompanije "Fijat automobili Srbija" Đovani de Filipis dolazi danas u Zastavu, gde će s rukovodstvom kragujevačke fabrike razgovarati o početku montaže "punta", kaže generalni direktor Grupe "Zastava vozila" Zoran Radojević.

"Reč je o redovnom konsultativnom sastanku i ovog puta će tema biti početak organizovanja ugovorene proizvodnje 'punta', koja bi trebalo da otpočne polovinom marta", rekao je Radojević i dodao da očekuje da će De Filipis rukovodstvo Zastave upoznati sa detaljima - količinom i dopremom delova za "punto" sa znakom Fijata.

Radojević je potvrdio da je sve spremno za početak montaže tog tipa automobila, koji je Zastava sklapala do potpisivanja strateškog ugovora između Fijata i države Srbije, u jesen prošle godine.

U Torinu su krajem januara predstavnici srpske vlade i FIAT-a potpisali ugovor o obnavljaju proizvodnje "punta" u pogonima kragujevačke zastave, koji će ovog puta umesto "zastava 10" nositi oznaku Fijat.

Ugovorom je predviđena proizvodnja 15 hiljada automobila godišnje i oni bi trebalo da se, posredstvom Fijatove distributivne mreže, prodaju na tržištu Srbije, u zemljama CEFTA, Rusiji i severnoj Africi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.