Zaplenjeno 2,5 miliona evra i 26 objekata

Izvor: S media, 06.Mar.2010, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaplenjeno 2,5 miliona evra i 26 objekata

Za prvih godinu dana primene Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom zaplenjeno je više od 2,5 miliona evra, 56 objekata i preko 100 automobila, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

U ovom trenutku Direkcija za upravljanje privremeno oduzetom imovinom mesečno ima priliv od oko 20.000 evra, od davanja u zakup najvećeg dela zaplenjenih nepokretnosti - kuća, stanova i lokala, koji nisu nužno potrebni državnim organima, rekao je Homen. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Taj novac će svakog meseca biti usmeravan za pomoć socijalno ugroženim delovima stanovništva, odnosno ići za pomoć narodnim kuhinjama.

Homen je istakao da će se najveći deo novca "tek sliti kad dođe i do konkretne prodaje imovine, po odluci o trajnom oduzimanju", podsećajući da su sve nepokretnosti još u režimu privremenog oduzimanja.

"Da primena Zakona daje odlične rezultate ukazuje i podatak da raste i količina zaplenjenog novca koja se nalazi na računu Narodne banke Srbije i u ovom trenutku, iznosi 2,5 miliona evra", napomenuo je on.

Državni sekretar je dodao da se oduzeta vozila, od luksuznih do običnih automobila, dodeljuju na korišćenje državnim institucijama koje se bore protiv kriminala, ali i drugim organizacijama.

Zaplenjena imovina privremeno je oduzeta mahom od narko dilera, čak 80 osto, dok je ostatak privremeno oduzet od okrivljenih za korupciju, odnosno zloupotrebe službenih položaja.

Homen je najavio da će se pravi efekti ovog zakona tek osetiti, prvim sudskim odlukama o trajnom oduzimanju imovine i nastavkom otkrivanja imovine kriminalaca, ističući da se ukupna vrednost imovine koja se nalazi pod finansijskom istragom može meriti stotinama miliona evra.

"U toku godine očekujemo prve odluke suda o trajnom oduzimanju, kako bi zaplenjena imovina koristila gradjanima Srbije, a ne više kriminalcima", naglasio je on.

Zakon o oduzimanju imovine počeo je da se primenjuje u Srbiji 1. marta prošle godine.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.