Zanimanja u HR koja uvek čeka posao

Izvor: B92, 07.Maj.2015, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanimanja u HR koja uvek čeka posao

Menadžeri, aktuari, kadar u prodaji i IT sektoru, lekari, kuvari, neka su od najcenjenijih, najtraženijih pa tako i najplaćenijih zanimanja na hrvatskom tržištu

Priznaju to i sami, ali deo njih ističe i da obrazovanje ne prati potrebe na tržištu, zbog čega svako malo nastaje problem u potražnji za određenim kadrom, kao na primer za aktuarima (stručnjacima za procenu finansijskog rizika).

Neka zanimanja su postala još traženija sa ulaskom Hrvatske u EU, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je veliki deo radne snage odlazi u inostranstvo.

"To se oseća kod lekara opšte prakse i specijalista, medicinskih sestara, inženjera, IT struke, knjigovođa, ali i delatnika u turizmu, koji su postali toliko traženi da ih je često nemoguće naći", kaže direktor firme Posao.hr Saša Jurković.

"Trenutno se više cene usko specijalizovani stručnjaci. Kao takvi imaju veću vrednost na tržištu jer „generalista" ima puno i teže ih je usmeriti, a onda im je i vrednost na tržištu rada manja", smatra Sanja Brkić iz Pedersen consultinga.

Primećuje se i trend pokretanja sopstvenih firmi kod kadra koji je deficitaran jer su shvatili da mogu više da zarade radeći preko svoje firme za više poslodavaca.

Kao najveći problem, stručnjaci ističu to što Hrvatska nema privrednu strategiju. Zemlje koje je imaju znaju unapred koliko će im radnika iz kojih delatnosti nedostajati u idućih pet do 10 godina.

Uskoro će, kako kažu, nedostajati i pilota jer se predviđa da će u svetu nedostajati desetine hiljada civilnih pilota u idućim godinama. Zaključak je da je, uprkos krizi i velikom broju nezaposlenih, deficitarna zanimanja i dalje teško popuniti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.