Zamenjuju 60.000 radnika robotima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2016, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zamenjuju 60.000 radnika robotima

Tajvanska kompanija Fokskon, koja proizvodi delove za Epl i Samsung, navodno je otpustila 60.000 radnika u jednoj fabrici u Kini i zamenila ih robotima.

Fokskonova fabrika u kineskom regionu Kunšan je smanjila broj zaposlenih sa 110.000 na 50.000 zahvaljujući uvođenju robota, preneo je kineski list Saut Čajna morning post.

Iz tajvanske kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su potvrdili da je najveći deo proizvodnih poslova automatizovan, ali su istakli da to ne znači dugoročni gubitak radnih mesta.

Fokskon je, takođe, izrazio želju za povećanjem automatizacije, ali i za istovremenim zadržavanjem značajne proizvodne snage u Kini.

"Koristimo robotički inženjering i druge inovativne proizvodne tehnologije kod radnji koje se ponavljaju, a kroz trening omogućavamo našim zaposlenima da se fokusiraju na elemente dodatne vrednosti u procesu proizvodnje", navodi se u saopštenju tajvanske kompanije dostavljenom britanskom javnom servisu Bi-Bi-Siju.

U poslednjih nekoliko godina, kineske fabrike su investirale velika sredstva u robotiku, a od septembra 2014. godine, preko 500 fabrika u pokrajini Guangdong je potrošilo skoro 630 miliona dolara na robote.

Ekonomisti, međutim, upozoravaju na ozbiljne posledice automatizacije po tržište rada, poručujući da bi u naredne dve decenije 35 odsto radnih mesta moglo nestati, prema studiji koju je sprovela konsultantska kompanija Dilojt u saradnji sa Univerzitetom Oksford.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Oko 60.000 radnika u kineskoj fabrici zamenjeno robotima

Izvor: Blic, 27.Maj.2016

"Fokskon", veliki proizvođač naprava za "Epl" i "Samsung", navodno je otpustio 60.000 radnika iz jedne od fabrika u Kini jer ih je zamenio robotima...Robots replace 60,000 workers at Foxcon's 'iPhone plant' in Chinahttps://t.co/p0IQoDsBVq..(Representative Image) pic.twitter.com/gLtSS21ZOy..Fabrika...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.