Zakon o fiskalnoj odgovornosti

Izvor: B92, 02.Sep.2010, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o fiskalnoj odgovornosti

Beograd -- Prvi korak Vlade, nakon završenh pregovora sa MMF-om o petoj reviziji stendbaj aranžamana, biće hitno usvajanje Predloga zakona o fiskalnoj odgovornosti.

To je potvrdio za B92 državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić.

Pošto je upravo to uslov da MMF na sednici Odbora direktora 27. septembra potvrdi sporazum sa Srbijom i odobri povlačenje još jedne tranše kredita od 380 miliona evra, Vlada će svakako pre tog datuma parlamentu na usvajanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uputiti taj zakonski predlog, kaže Ilić.

„Neophodno je da se to što pre donese iz jednog prostog razloga, zato što je to prethodni uslov za odobrenje revizije od strane Borda MMF-a. To znači da pred Vladom stoji, u narednih nekoliko nedelja, a najkasnije do 20. septembra, obaveza da usvoji predlog zakona i da ga po hitnom postupku prosledi u Skupštinu. Dakle, nije uslov da Skupština usvoji zakon, ali jeste da ga vlada usvoji i prosledi u skupštinsku proceduru", objašnjava Ilić.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović kaže za B92 da je spremna da zakaže sednicu sa tom tačkom dnevnog reda, istog momenta kada iz Vlade stigne predlog Zakona o fiskalnoj odgovornosti.

„Čim Vlada bude dostavila po hitnom postupku taj predlog, mi ćemo zakazati sednicu, možda čak i prekinuti sednicu ako bude u toku, jer već imamo jednu planiranu, i stavićemo da dnevni red jednu takvu značajnu temu", kaže predsednica Skupštine.

„Moj predlog šefovima poslaničkih grupa će biti da prekinemo sednicu koja je u toku i da posvetimo onoliko dana koliko je potrebno toj tački. Tako da, bez obzira što formalno i nije uslov da se u ovom mesecu o tome raspravlja i glasa, mislim da ćemo to učiniti i da ćemo za to imati većinu u parlamentu", dodala je ona.

Tekst zakona o fiskalnoj odgovornosti usaglašen je sa Međunarodnim monetarnim fondom, a njime je definisan tempo smanjenja deficita, sa sadašnjih 4,8 na jedan odsto.

Takođe, predviđeno je da javni dug, odnosno celokupno zaduživanje države, koje sada iznosi nešto manje od 33 procenta, ne može da pređe granicu od 45 odsto bruto društvenog proizvoda.

Zakon bi trebalo da stupi na snagu 2011, zajedno sa budžetom za iduću godinu, a Slobodan Ilić iz Ministarstva finansija uverava da će se, i pre njegove formalne primene, država odgovorno odnositi prema novcu poreskih obveznika.

"Za sada je sa MMF-om dogovoreno da se sa 6 milijardi dinara može vršiti preusmeravanje postojećih pozicija, što znači da ne može doći do uvećanja rashoda. To dalje znači da ne može biti neodgovornog trošenja, u smislu da zakon o fiskalnoj odgovornosti počinje da se primenjuje u budžetu za 2011. godinu”, zaključio je Ilić.

Prema dogovoru sa MMF-om, plate u javnom sektoru i penzije biće odmrznute u januaru, a tokom iduće godine planirane su još dve povišice, u aprilu i oktobru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.