Zagrebačka burza: Dionice Luke Rijeka od danas na Službenom tržištu

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Avg.2015, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagrebačka burza: Dionice Luke Rijeka od danas na Službenom tržištu

ZAGREB - Kraj srpnja i početak kolovoza donio je vrlo živahnu trgovinu na Zagrebačkoj burzi.

Tome su pridonijeli polugodišnji poslovni rezultati, ali i neke važne poslovne vijesti poput onih koje je "emitirala" Luka Rijeka koja bi i danas mogla zadobitzi više pozornosti investitora.

Prema odluci Zagrebačke burze, od 11. kolovoza trgovanje dionicama Luke Rijeka (ZSE:LKRI-R-A) bit će na Službenom tržištu. To je samo posljednji u nizu kupovnih argumenata za ove >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dionice. Nedavno je je uspješno okončana dokapitalizacija Luke Rijeka. Po novoj vlasničkoj strukturi, najveći vlasnik Luke ostaje država (38 posto), slijede obvezni mirovinski fondovi (31 posto), a najveći pojedinačni privatni ulagač postao je poljski OT Logistics s 21 posto vlasništva. Ulagači ne samo da su upisali novih sedam i pol milijuna dionica, već je ponuda nadmašena za 30 posto. Nešto više od pola novih dionica upisali su obvezni mirovinski fondovi, 37 posto otišlo je stranim ulagačima, tri posto domaćim ulagačima, dva posto dobrovoljnim mirovinskim fondovima, dok su preostale dionice pokupovali ostali ulagači. Što se tiče početka izgradnje terminala, predsjednik Uprave Vedran Devčić je rekao kako je u tijeku je postupak pretkvalifikacije i do kraja ovog tjedna bit će poznata lista kandidata, nakon čega se kreće u postupak izbora izvođača. Radovi bi trebali početi u zadnjem kvartalu ove godine.

Od početka kolovoza traje korekcija dionica Maistre (ZSE:MAIS-R-A) iako se polugodišnji rezultati mogu ocijeniti solidnima. U prvom polugodištu 2015. godine grupa Maistra je ostvarila 279 mil kn ukupnih prihoda, od čega se 267 mil kn, odnosno 96%, odnosi na prihode iz redovnog poslovanja. U odnosu na isto razdoblje protekle godine ostvaren je rast poslovnih prihoda za 23% na što je utjecalo rast iskorištenosti kapaciteta po svim produktima, te podizanje razine prosječnih cijena. Najznačajnije povećanje prihoda i rezultata ostvareno je u produktima u koje se investiralo. Povećanju prihoda pridonosi i hotel Hilton Dubrovnika koji je od ove godine uključen u rezultat Grupe.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.