Zagrebačka burza: Dalekovod dobitnik tjedna, solidan rast indeksa

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Jun.2019, 07:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagrebačka burza: Dalekovod dobitnik tjedna, solidan rast indeksa

ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi donio je solidan rast indeksa, ali i nešto manji promet.

Adrisove dionice bile su u fokusu investitora dok se kao najveći dobitnik izdvojio Dalekovod na krilima novog posla u Švedskoj.

CROBEX je u tjednu ojačao 1,4 posto, na 1.899,83 boda, a u tjednu je bio dosegnuo razine najviše u 26 mjeseci. CROBEX10 je skočio 2 posto, na 1.114,21 bod. Ukupni dionički promet je oslabio 29 posto, odnosno za 15,1 milijun kuna, na 37 milijuna >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << kuna.

Najlikvidnije izdanje je povlašteni Adris s prometom od 7,9 milijuna kuna, od čega se 4,3 milijuna kuna odnosi na blok, a ostatak na redovni promet. Povlaštene dionice Adris Grupe bilježe poskupljenje od 5,17 posto na 468,00 kuna. Adris kreće u novi investicijski ciklus i do 2023. godine namjerava investirati tri milijarde kuna, najvećim dijelom u turističkom portfelju, objavili su ovih dana iz Adrisa, nakon što su održali niz glavnih skupština društava koja čine Adris grupu. Glavnina investicija, 2,2 milijarde kuna, najavljuju u Rovinju, dogodit će se u turističkom sektoru.

Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) je ostvario promet od 7,2 milijuna kuna, od čega se 2,2 milijuna kuna odnosi na blok trgovinu, a bilježi rast od 2,3 posto, na 156,50 kuna.

Dionicama Valamar Riviere (ZSE:RIVP-R-A) se trgovalo u iznosu od 6,1 milijun kuna, a cijena im je porasla za 0,76 posto na 39,70 kuna. Hoteli najveće hrvatske turističke kompanije Valamar Riviera i ove su godine dobitnici najprestižnijih globalnih turističkih priznanja. Čak četiri Valamarova hotela u tri destinacije osvojili su najprestižniju turističku nagradu na svijetu – World Travel Awards.

Dobitnik tjedna bio je Dalekovod (ZSE:DLKV-R-A) kojemu je cijena skočila 7,8 posto, na cijenu od 5,82 kune i prometom od 1,1 milijun kuna. Švedska kompanija za prijenos električne energije Svenska Kraftnät, poslala je obavijest kako je, ponuda kompanije Dalekovod d.d. odabrana kao najkvalitetnija prema kriterijima natječaja za izgradnju nove dionice 400 kV dalekovoda Snösätra - Ekudden. Dalekovodu projekt vrijedan više od 21 milijun euraProjekt uključuje demontažu postojećeg 220 kV voda i izgradnju 400 kv voda u koridoru postojećeg, između trafostanice Snösätra u Stockholmu i trafostanice Ekudden u pokrajini Huddinge. Vrijednost radova koji bi se trebali realizirati do 2021. godine je više od 21 milijun eura, a ugovor će biti potpisan nakon potvrde konačne investicijske odluke kompanije Svenska Kraftnät.

Atlantska plovidba (ZSE:ATPL-R-A) je zaključila rastom od 5,8 posto, na cijenu od 310 kuna te s 843 tisuće kuna prometa.

Dionice Podravke (ZSE:PODR-R-A) poskupjele su 1,5 posto, na 415 kuna, a trgovane su u iznosu od 4,4 milijuna kuna.

Gubitnica tjedna bila je Optima Telekom (ZSE:OPTE-R-A) kojoj je cijena srezana 5,7 posto, na 5 kuna, uz 2,5 milijuna kuna prometa.

Ericsson NT (ZSE:ERNT-R-A) je oslabio 0,4 posto, na 1.175 kuna, uz promet od 1,1 milijun kuna.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.