Zabranjena prodaja aromatizovanih cigareta

Izvor: S media, 23.Sep.2009, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabranjena prodaja aromatizovanih cigareta

Američki federalni zdravstveni zvaničnici zabranili su prodaju aromatizovanih cigareta, što predstavlja prvo veliko pooštravanje propisa na tržištu duvana nakon što je Upravi za hranu i lekove (FDA) dato pravo na regulisanje prodaje duvanskih proizvoda na američkom tržištu.

Ovom odlukom se zabranjuje prodaja duvanskih proizvoda sa čokoladom, vanilom, karanfilićem i drugim aromama koje mame decu i tinejdžere na pušenje.

FDA je saopštila da će razmotriti >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << regulisanje prodaje duvanskih proizvoda s mentolom i nagovestila da će uskoro možda preduzeti mere protiv daleko većeg tržišta aromatizovanih malih cigara i cigarilosa, objavio je "Njujork tajms".

"Ove aromatizovane cigarete otvaraju vrata za mnogo dece i omladine da postanu stalni pušači", ukazala je komesar za hranu i lekove Margaret Hamburg prilikom objavljivanja zabrane.

Jedno istraživanje iz 2004. je pokazalo da su 17-godišnjaci imali tri puta više izgleda da puše aromatizovane cigarete od 25-godišnjaka i da su te cigarete smatrali bezbednijim od ostalih.

"Zabrana prodaje cigareta s aromom jagoda, čokolade i drugim ukusima doprineće smanjenju zavisnosti medju mladim pušačima, sprečiće pojavu bolesti i doneti višemilionsku uštedu zdravstvenom sektoru", ukazao je senator Tom Harkin.

Do ove zabrane je došlo tri meseca nakon što je američki predsednik Barak Obama potpisao zakon kojim se FDA daje pravo na regulisanje prodaje duvanskih proizvoda, vredne 96 milijardi dolara u 2008, uključujući 87 milijardi dolara u prodaji cigareta, četiri milijarde dolara u prodaji cigara, malih cigara i cigarilosa i 4,6 milijardi dolara u prodaji duvana za žvakanje, lule i uvijanje cigareta.

U okviru novog propisa, FDA će imati pravo na regulisanje tržišta običnih cigareta, cigara i duvana za žvakanje, ali te proizvode ne može zabraniti.

Njihovi proizvodjači moraju do januara dostaviti toj agenciji informacije o sastojcima i aditivima, a duvanska industrija od juna neće više moći da koristi termine, kao što su "lajt" (light), "majld" (mild) i "lou tar" (low tar).

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.