Zabranjen uvoz: Krompir je zaražen

Izvor: B92, 14.Feb.2024, 20:18

Zabranjen uvoz: "Krompir je zaražen"

Zbog zaraženosti zabranjen je uvoz 27 tona merkantilnog krompira poreklom iz Egipta u Bosnu i Hercegovinu.

Kako prenosi portal Kliks, juče su u postupku obavezne kontrole iz pošiljke merkantilnog krompira iz Egipta, čije se carinjenje obavlja na graničnom prelazu Domaljevac - Šamac, uzeti uzorci proizvoda radi ispitivanja i utvrđivanja prisustva štetnih organizama.

Medij navodi da je laboratorijskom analizom utvrđena zaraženost krompira štetnim organizmom alstonia >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << solanacearum, koja se zove i smeđa trulež krompira.

Ova bakterija nalazi se na listi štetnih organizama I.A.II, što je u suprotnosti sa odredbama Zakona o zaštiti zdravlja bilja, zbog čega pošiljka ne može biti stavljena u promet i upotrebu.

Federalna uprava za inspekcijske poslove saopštila je da će sadržaj pošiljke biti uništen pod nadzorom nadležnog fitosanitarnog inspektora u skladu s pravilnikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.