Izvor: B92, 04.Mar.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrana izvoza šećera u EU?

Brisel, Beograd -- Evropska komisija nije donela odluku o suspenziji uvoza šećera iz Srbije i Crne Gore, kako je ranije najavio potpredsednik Savezna Vlade Miroljub Labus. Portparol Evropske Komisije Ema Advin rekla je Radiju B92 da Evropska unija za sada posmatra kontrolu izvoza šećera iz zemalja zapadnog Balkana, a odluku o merama protiv onih koji krše dogovore o trgovini tek treba da donese. "U proteklih godinu dana, raste naša zabrinutost da se pravila, kojima se reguliše identifikacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemlje porekla šećera koji uvozimo iz zemalja Zapadnog Balkana, ne poštuju dovoljno. Količine u trgovini šećerom strašno su se povećavale, što nas je prilično zabrinulo, pa smo izvršili nekoliko istraga. Pitanje je da li carina može na odgovarajući način da sprovodi pravila na kojima je sistem baziran. Ono što mi želimo da vidimo, to je da se svi prekršaji rešavaju brzo i temeljno", rekla je Ema Advin. Ona nije mogla da kaže kada će biti poznati rezultati tih istraga, ni kada će biti doneta konačna odluka o eventualnoj suspenziji uvoza šećera iz Srbije i Crne Gore.

Podsetimo, šećer je jedini proizvod koji podleže slobodnom izvozu iz Srbije i Crne Gore u EU. Potpredsednik savezne vlade Miroljub Labus kaže da je taj izvoz doveden u pitanje zbog toga što postoje ozbiljne indicije da je jedna vojvođanska šećerana - koju nije želeo da imenuje - prekršila dogovor o izvozu šećera u EU. "Uvezla je šećer u vrećama, prepakovala ga u kese od kilogram, i onda izvezla. Ima osnovane sumnje da smo neki šećer kupili od EU po povoljnijoj ceni, pa smo ga prepakovali i prodali skuplje. I pošto nemate saradnju dva carinska sistema, između Srbije i Crne Gore, i pošto nemate zajedničku carinsku komisiju koja bi ispitala svaku od tih zloupotreba, onda Evropska komisija može veoma ozbiljno da reaguje", rekao je Labus.Ministar poljoprivrede Srbije Dragan Veselinov rekao je, u intrvjuu novosadskom Dnevniku, da vesti o mogućoj zabrani izvoza šećera u EU šire "neki domaći krugovi koji pokušavaju da povrate izgubljene pozicije na tržištu i neke političke partije koje gube tlo pod nogama".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.