Mlak rast privrede

Izvor: RTS, 09.Feb.2012, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mlak rast privrede

Narodna banka Srbije procenjuje da će rast bruto domaćeg proizvoda ove godine biti 0,5 odsto. Budžetski deficit dogovoren sa MMF-om bio bi dodatna garancija makroekonomske stabilnosti, ocenjuje centralna banka.

Prema proceni Narodne banke Srbije, usporavanje svetske privrede, uz verovatnu recesiju u evrozoni, uticaće na usporavanje privrednog rasta Srbije u 2012. godini, u kojoj se očekuje rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od oko 0,5 odsto.

Centralna banka je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ranije već revidirala naniže procenu rasta BDP-a Srbije u ovoj godini na 1,5 odsto, imajući u vidu lošije makroekonomske performanse velikih trgovinskih partnera Srbije. Prema poslednjim procenama Vlade, za ovu godinu, takođe, se očekuje privredni rast od 1,5 odsto.

Kako je saopštila NBS, održavanje budžetskog deficita u ranije dogovorenim okvirima sa Međunarodnim monetarnim fondom predstavljalo bi dodatnu garanciju makroekonomske stabilnosti i ostavilo veći prostor za buduću relaksaciju monetarne politike.

U Beogradu će danas biti održan završni sastanak predstavnika Vlade Srbije i misije MMF-a posle jednonedeljnih razgovora o prvoj reviziji aktuelnog aranžmana iz predostrožnosti s Fondom.

Razgovori srpskih vlasti s misijom MMF-a, radi postizanja dogovora od značaja za završetak prvog razmatranja rezultata u sprovođenju aktuelnog stendbaj aranžmana, započeli su 2. februara.

Aranžman sa MMF-om koji je Srbiji odobren 29. septembra 2011, u iznosu od 935,4 miliona specijalnih prava vučenja (oko 1,1 milijarda evra), zaključen je iz predostrožnosti, odnosno bez namere da se sredstva koriste osim u slučaju platnobilansnih potreba zemlje.

U okviru prvog razmatranja aranžmana, razgovori s misijom MMF-a obavljeni su u novembru u Beogradu, s tim što je donošenje odluke o završetku razmatranja, prvobitno planirano 23. decembra na Odboru izvršnih direktora MMF-a, odloženo do uspostavljanja usaglašenog stava dve strane o fiskalnoj politici za tekuću godinu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Smanjena procena rasta BDP na 0,5 odsto

Izvor: Beta, 09.Feb.2012

BEOGRAD, 9. februara 2012. (Beta) - Narodna banka Srbije (NBS) objavila je u četvrtak da je smanjila procenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u ovoj godini na 0,5 odsto...Kako se navodi u saopštenj..

Nastavak na Beta...

MMF čeka rebalans

Izvor: RTS, 09.Feb.2012

Prva revizija aranžmana sa MMF-om biće realizovana nakon usvajanja rebalansa budžeta, saopštili predstavnici Fonda. Revizija se odlaže do polovine godine, kaže Jurij Bajec. To će smanjiti kredibilnost ekonomske politike Vlade, ističu u Fiskalnom savetu. Odluka loša poruka za investitore, kažu...

Nastavak na RTS...

Zaboravite na više plate, čuvajte svoj posao

Izvor: Krediti.rs, 10.Feb.2012, 10:34

Narodna banka Srbije juče je saopštila da u ovoj godini očekuje ipak manji privredni rast od ranije očekivanog, odnosno tek 0,5 odsto, što za građane Srbije izvesno znači jedno - da neće moći da računaju na veće plate.

Nastavak na Krediti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.