Za sve zanatlije – bonus 2.500 evra

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 08:49

Za sve zanatlije – bonus 2.500 evra

Broj pripravnika, a time i kvalifikovanih radnika u Nemačkoj nastavlja da opada. Zato vlast planira da neka zanimanja učini privlačnijim.

Zanatstvo je najvažnija privredna grana u nemačkoj saveznoj zemlji Severnoj-Rajni Vestfaliji u kojoj se godišnje ostvari više od 140 milijardi evra prometa.

Međutim, industrija se bori s jednim problemom: nedostatkom kvalifikovanih radnika.

Kako bi zanatska zanimanja bila atraktivnija, zemlja će osobe koje se školuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za zanatlije nagraditi isplatom premije od 2.500 evra (nem. Meisterprämie), pišu nemački mediji. Osim broja pripravnika, već godinama pada i broj osoba koje su položile ispit za kvalifikovanog majstora, prenosi Fenix magazin.

Nagrada za uspešan završetak školovanja

Dok je 2002. godine, prema podacima Zanatske komore Zapadne Nemačke, u Severnoj Rajni-Vestfaliji uspešno položeno gotovo 4.700 majstorskih ispita, prošle godine (2022) bilo ih je samo oko 3.700.

Evropa, potpuno neočekivano, ima novog "bolesnika": "Da, u recesiji smo"

"Od 1. jula 2023. novosertifikovani majstori i majstorice mogu po prvi put da podnesu zahtev za tzv. majstorsku premiju", objašnjavaju iz Severne Rajne-Vestfalije.

Naknadom od 2.500 evra zemlja želi da se suprotstavi postojećem nedostatku kvalifikovanih radnika u zanatskim zanimanjima.

Za 2.500 evra mogu da se prijave svi koji ispunjavaju sledeće uslove:

Majstor sa završenim zanatom koji je naveden u Prilogu A ili B1 Zanatskog kodeksa;

Magistri koji su uspešno položili ispit od 01.07.2023;

Majstori čije je glavno prebivalište (u trenutku izdavanja potvrde o majstorskom ispitu) u Severnoj Rajni-Vestfaliji.

Dalje usavršavanje košta mnogo novca

Iako 2.500 evra otprilike odgovara neto mesečnoj plati majstora, dalje usavršavanje za zanatliju košta mnogo novca.

Nemačka vapi za radnicima, shvatili su: "Ne treba da insistiramo da stranci govore nemački"

Prema pisanju nemačkih medija, majstorsko školovanje za kozmetičara ili frizera stoji oko 5.000 do 6.000 evra. Za majstorsku obuku za krovopokrivača ili elektroinženjera morate računati s čak do 12.000 evra. Ovo ne uključuje troškove materijala i ispita.

Oni koji ne mogu sami da snose te troškove imaju mogućnost da podnesu zahtev za "Meister-BaföG". Osim novca koji moraju da plate za obuku, polaznici moraju da ulože i puno vremena.

"Zavisno od zanimanja i modela daljeg usavršavanja, školovanje za majstora može da traje između devet i 24 meseca s punim radnim vremenom ili do 48 meseci vanrednim", objašnjeno je.

"Zavisimo od dobro obučenih majstora"

Čak i ako se novi bonus iz Severne Rajne-Vestfalije čini samo kao kap u moru u poređenju s troškovima za obuku majstora, zanatlija hronično nedostaje.

Prema rečima stručnjaka, nestašica hleba i pekarskih proizvoda ne preti samo u Dortmundu, nego i u ostalim gradovima.

Nemačka totalno posrnula: "To je znak za uzbunu. Nema oporavka"

"U kontekstu energetske tranzicije, apsolutno zavisimo od dobro obučenih majstora", napominje ministar rada Karl-Josef Laumann (CDU).

Iz tog razloga, ova savezna zemlja planira da rezerviše "5,5 miliona evra u trenutnom proračunu i jedanaest miliona evra u svakoj od sledećih godina" za subvencije.

Prema tvrdnjama vladajućih "više od 4.000 majstora može da bude nagrađeno svake godine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.