Za plate tri milijarde dinara više

Izvor: B92, 28.Avg.2009, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za plate tri milijarde dinara više

Beograd -- Lokalne samouprave u Srbiji koje ne poštuju utvrđeno "zamrzavanje" zarada premašile su sumu dozvoljenih iznosa za plate za više od tri milijarde dinara.

Budžetom za ovu godinu propisano je da opštine i gradovi mogu da planiraju ukupna sredstva za plate tako da masu zarada isplaćenu u 2008. godini uvećaju najviše do 6,5 odsto, kažu u Ministarstvu finansija.

Međutim, "zamrzavanje plata" kao jednu od mera koju je Vlada donela prilikom određivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << budžeta za 2009, a potom potvrdila prilikom rebalansa budžeta i dogovora o "stend baj" aranžmanu sa MMF-om mnoge opštine nisu ispoštovale.

U nekim slučajevima masa zarada veća je i do 48 odsto, potvrđeno je u Vladi Srbije.

Kako je najveći broj opština i gradova doneo svoje budžete pre republičkog, tako one, uglavnom, nisu izvršile rebalans i ograničile masu zarada.

Limit su čak probile i one opštine koje su uskladile svoje budžete sa odlukama republičke vlade.

U Ministarstvu finansija naglašavaju da se očekuje da, u septembru, opštine i gradovi usvoje odluke kojim će se masa zarada smanjiti u skladu sa traženim umanjenjem.

U suprotnom, Ministarstvo finansija će preduzeti zakonom propisane mere, kažu u ovom ministarstvu.

Rekorder u "probijanju" mase zarada su opštine Žitorađa (48 odsto) i Trgovište (42 odsto).

Međutim, jedan broj lokalnih samouprava nije iskoristio sva sredstva koja su budžetom opredeljena za plate, a među njima su Veliko Gradište (uštedeli 33 odsto) i Subotica (3,6 odsto).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.