Za opstanak Krajišnika oživeli zadrugu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2017, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za opstanak Krajišnika oživeli zadrugu

U naseljenom mestu Krajišnik u opštini Sečanj, prošle godine reaktivirana je zemljoradnička zadruga "Sloga", a ideja je da se onima koji žive u ovom mestu pruži bolja perspektiva za ostanak na selu.

Milovan Rodić iz Krajišnika živi u osmočlanoj porodici koja se bavi stočarstvom. Ovaj 32-ogodišnjak kaže da nikada nije planirao da ode iz sela, i da ovde vidi svoju perspektivu.

"Počeli smo 1997. godine sa jednim teletom, sada imamo 40 grla goveda. Zadruga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bi značila puno za selo da nas mlade poljoprivrednike okuplja, a i da nam pomaže da znamo o čemu se radi, kako šta dalje", kaže Milovan Rodić.

Zemljoradnička zadruga "Sloga" reaktivirala je svoj rad pre godinu dana u skladu sa Zakonom o zadrugama. Ideja je da se stanovnicima ovog mesta pruži bolja perspektiva i poslovanje.

"Da preko zadruge naprave specijalizovane programe, da li će oni biti u voćarstvu, lekovitom bilju, organskoj proizvodnji, izbor će biti na njima, ali sigurno da će im pružiti veću perspektivu nego dosadašnje poslovanje, koje nije bilo organizovano na jedan dobar ekonomski način", ističe Jelena Nestorov Bizonj, iz Zadružnog saveza Vojvodine, koja je učestvovala u predstavljanju studije "Selo izvor života istina ili zabluda".

U Krajišnik je svojevremeno doseljeno oko 3 600 stanovnika, a sada ih ima oko 1 200. Selo ima 453 aktivnih domaćinstava i 108 napuštenih.

"Ja sam jedan od izvornih osnivača ove zadruge pre trideset i nešto godina. I kada sam se ja vratio ovde u selo, kada sam došao da pogledam ko bi mogao da mi pomogne da mi uzore, da mi uradi, video sam da prosto ne možete to ostvariti. Onda sam pitao a gde je tu zadruga? Rekli su „tu je, tavori". Mi sada imamo negde oko 16, 17 mladih bračnih parova koji su članovi, imamo preko 20 individualnih zadrugara", kaže Zoran Jerković, predsednik Upravnog odbora Zemljoradničke zadruge „Sloga".

"Prvi put je Pokrajinksi sekretarijat u budžetu za 2017. prepoznao zadruge kao pravna lica i na taj način omogućili smo da kroz naše konkursne linije ostvare značajna bespovratna sredstva za oživljavanje zadruga, i podizanje kapitala samih zadruga, a tako i samih zadrugara", ističe Mladen Petković, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

Kako je rečeno, zadruga treba da bude inicijator i nosilac promena, a razvojna koncepcija je stvaranje novih navika, edukacija, promocija porodičnog biznisa, kao i šanse za mlade zadrugare i žene.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.