Za obnovu barske pruge 370 mil.EUR?

Izvor: B92, 14.Jun.2010, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za obnovu barske pruge 370 mil.EUR?

Beograd -- Studija izvodljivosti rekonstrukcije pruge Beograd - Bar, koja treba da pokaže koliko će novca za to biti potrebno, biće završena u narednih mesec dana.

Studija izvodljivosti rekonstrukcije pruge Beograd - Bar, koja treba da pokaže koliko će novca za to biti potrebno, biće završena u narednih mesec dana.

On dodaje da će se, tek kad ona bude gotova, znati na koji način treba rekonstruisati barsku prugu, nakon čega bi trebalo da bude raspisan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tender za izradu projektne dokumentacije.

"Nijedna evropska firma ne može to da radi bez domaćih kuća, kada su u pitanju pruge ili bilo koji drugi objekti. CIP je projktovao tu prugu i zato je uključen u izradu studije", kazao je Ignjatović.

U prugu Beograd - Bar, koja je nekada bila ponos i graditeljski najkompleksnija u Evropi, od izgradnje 1976. godine nije bilo ozbiljnijih ulaganja, pa se u poslednjih desetak godina vozovi na njoj kreću brzinama koje su daleko ispod projektovanih 100 kilometara na sat.

Pruga Beograd - Bar je duga 476 kilometara i za njenu obnovu je, prema procenama stručanjaka, potrebno ukupno oko 370 miliona evra, od čega za deo kroz Srbiju 250 miliona evra.

Na teritoriji Srbije se nalazi 301 kilometar pruge, a na teritoriji Crne Gore 175 kilometara, sa najvišom tačkom u Kolašinu - 1.032 metra.

Na pruzi postoji 254 tunela u ukupnoj dužini 114,4 kilometra, a najduži tunel je Sozina od 6.170 metara na deonici Podgorica - Bar. Na pruzi postoji 234 mosta u ukupnoj dužini od 14,6 kilometara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.