Za internet u ruralnim područjima 1,7 miliona evra

Izvor: Capital.ba, 27.Jan.2021, 18:18

Za internet u ruralnim područjima 1,7 miliona evra

BEOGRAD – Sporazum o donaciji 1,7 miliona evra za projekat “Širokopojasni internet u ruralnim područjima u Srbiji” potpisan je danas u Beogradu između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/. foto: pixabay Sporazum su potpisali ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić, ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Žužana Hargitai, saopšteno je iz Vlade Srbije. Matićeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << je rekla da ultrabrzi širokopojasni pristup koji će ovim projektom biti obezbijeđen u naseljima u ruralnim područjima sa oko 90.000 domaćinstava, omogućiti potpuno novu perspektivu za stanovništvo, posebno za djecu i mlade u tim naseljima. Joksimovićeva je rekla da je projekat uvođenja širokopojasnog interneta u ruralnim područjima Srbije, koji je Srbija kandidovala za Ekonomsko investicioni plan EU za zapadni Balkan, značajan za ukupan inkluzivni rast Srbije u budućnosti i konvergenciju sa evropskim ekonomijama i izvorima novog rasta. Hargitai je rekla da se ove godine obilježava 20 godina od članstva Srbije u EBRD, te ukazala da je EBRD za to vrijeme investirao više od 6,5 milijardi evra u projekte privatnog i javnog sektora širom zemlje. Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i šef delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici i ambasador Austrije Nikolaus Luteroti. Finansijska podrška EBRD namijenjena je izradi projektne dokumentacije neophodne za implementaciju i postavljanje širokopojasne mreže u ruralnim područjima, sa oko 90.000 domaćinstava. Projekat realizuju Srbija povezivanjem škola i javnih ustanova kao pristupnih tačaka na magistralnu mrežu u 600 naselja u takozvanim bijelim zonama, koja nemaju pristup širokopojasnoj mreži, i mobilni operatori koji će biti zaduženi za izgradnju infrastrukture od pristupnih tačaka do okolnih domaćinstava. Srna Чланак Za internet u ruralnim područjima 1,7 miliona evra се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Uskoro brzi internet za 125.000 domaćinstava i 600 škola u ruralnim područjima

Izvor: RTS, 27.Jan.2021

Uskoro bi šest stotina škola trebalo da dobije širokopojasni internet. To je predviđeno sporazumom koji su potpisale resorne ministarke i Evropska banka za obnovu i razvoj. Evropska unija i EBRD pomoći će sa 1,7 miliona evra, a ceo projekat je vredan 76 miliona. . Simbolično,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.