Za NIP potrebno 115 mlrd. dinara

Izvor: B92, 17.Nov.2010, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za NIP potrebno 115 mlrd. dinara

Beograd -- Za finansiranje iz Nacionalnog investicionog plana u 2011. prijavljeno je 1.446. projekata, vrednih 115 milijardi dinara, a budžetom je predviđeno 30 milijardi.

Ministarska za nacionalni investicioni plan Verica Kalanović navela je da će predloženi budžet za sledeću godinu biti dovoljan samo za trećinu projekata.

"Vodili smo računa o prioritetima i to je novac koji je neophodan samo za najhitnije potrebe", rekla je Kalanović komentarišući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predlog budžeta i istakla da očekuje da će zatraženi iznos biti i odobren.

Kalanović je rekla da su za predložene projekte izgradnje za 2011. godinu 20 odsto ukupne sume obezbedile opštine, dok bi 92 milijarde dinara trebalo da obezbedi država.

"Najviše je zahteva za izgradnju puteva. To pokazuje da je saobraćajna infrastruktura i dalje naša slabost", rekla je Kalanović i istakla da je izgradnja autoputeva šansa za razvoj Srbije.

Kalanović je dodala da je, osim puteva, velika potreba i za izgradnjom komunalne mreže, jer je za izgradnju vodovoda i kanalizacije u projektima traženo čak 12,3 milijarde dinara, a na listi infrastrukturnih potreba su i bolnice, škole, vrtići i institucije kulture.

Ona je, komentarišući broj od 1.446 prijavljenih projekata, naglasila da je to manje nego prethodnih godina, što je dobar pokazatelj da je poruka lokalnim samoupravama shvaćena na pravi način, "jer su projekti veći, značajniji i relevantniji za rešavanje suštinskih problema".

Ona je precizirala da 12 opština u Srbiji nije predložilo nikakve projekte za finansiranje iz NIP-a, a najviše novca zatražili su veliki gradovi, Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.