Za Koridor 10 kredit od 400 miliona dolara

Izvor: Blic, 12.Okt.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za Koridor 10 kredit od 400 miliona dolara

Na godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke najvažniji zadaci za Srbiju biće da u uslovima globalne finansijske krize obezbedi kredit od 600 miliona dolara, od čega će oko 400 miliona dolara biti uloženo za Koridor 10. Kako je najavio potpredsednik Vlade Božidar Đelić, koji predvodi delegaciju na ovom zasedanju, cilj je i da se za narednu godinu obezbedi novi kredit koji bi za 200 miliona odolara bio veći od postojećeg.

On je dodao da će srpska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << delegacija, u kojoj su pored njega i guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić i ministar finansija Diana Dragutinović imati i sastanak sa čelnim ljudima Evropske investicione banke, gde će tražiti podršku od 500 miliona evra za konstrukciju naših ključnih infrastrukturnih projekata. "Na taj način, u momentu kada kapitala ima manje i skuplji je u svetu, veoma je važna činjenica da Srbija zaokružuje njen program finansiranja za infrastrukturu na stabilan i jeftin način", kazao je Đelić.

Đelić je naveo da je drugi cilj Srbije "da pokaže celom svetu da je odgovorna što se tiče fiskalne politike". "I zbog toga ključni predmet razgovora sa MMF-om ticaće se budžeta za 2009. godinu, koji će morati da bude veoma odgovoran pod ovim okolnostima. Jednostavno, ne možemo u ovim okolnostima sebi dozvoliti da mnogo više trošimo od onoga koliko zarađujemo. U tom smislu, mi ćemo predočiti naše planove i na taj način poslaćemo veoma snažnu poruku svetu da je Srbija jedna stabilna zemlja, gde je bezbedno investirati", rekao je Đelić. On je dodao da će "biti još bolje ukoliko to uradimo kroz jedan formalni program sa MMF-om, Svetskom bankom i EU".

Glavna tema razgovora svih učesnika na skupu u Vašingtonu bilo je ponašanje u uslovima nezapamćene finansijske krize, kao i mogućnost novih zaduženja i otplate postojećih. Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da finansijski sistem u Srbiji nije izložen rizicima sa kojima se suočavaju takvi sistemi na Zapadu u okviru aktuelne ekonomske krize. "Što se tiče Srbije, mi u ovim okolnostima koje su otežane imamo prednost u tome da naš finansijski sistem nije izložen rizicima s kojima se on suočava na Zapadu. Naš finansijski sistem je dobro kapitalizovan, devizne rezerve naše centralne banke su veoma značajne i pokrivaju štednju građana", rekao je Đelić.

On je dodao da "u tom smislu, Srbija iz ovih teških momenata može da izvuče i korist, kao svaki put kada postoji određen diskontinuitet kriza i to otvara i nove mogućnosti za one koji znaju da ih iskoriste". Đelić je istakao da je "jasno da je ekonomska kriza ozbiljna na globalnom nivou, ali da ono što ohrabruje jeste da su najjače zemlje odlučile da zajednički rade da je reše". "To je bila poruka sastanka ministara finansija zemalja ’Grupe 7’", rekao je Đelić. Srbija je za svoj bankarski sistem dobila mnoge pohvale od Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke zbog restriktivne monetarne politike koju je vodila, i sa stanovišta likvidnosti i solventnosti naša zemlja se kotira najbolje u regionu, rekao je guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić. On je wnajavio da će Srbija nastaviti sa restriktivnom monetarnom politikom kao i do sada i dodao da to, međutim, ne znači da "izazova neće biti". "Jedno je sigurno, a to je da će ubuduće sve zemlje, pa i Srbija, morati da se oslanjaju na domaću štednju koja je i glavni izvor kreditiranja", rekao je Jelašić.

Đelić: Kosovo neće biti primljeno u MMF

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da je „naša delegacija jasno stavila do znanja” da od tih međunarodnih organizacija očekuje da o inicijativama da Kosovo postane član, „poštuju međunarodno pravo i da sačekaju mišljenje Međunarodnog suda pravde”. „Kosovo neće ovde (na tekućim skupovima) biti ni predstavljeno niti primljeno u MMF i Svetsku banku, kao što nije primljeno ni u jednu međunarodnu finansijsku instituciju”, kazao je Đelić. Kada je reč o kosovskom dugu, Đelić je istakao da „Srbija, kao odgovorna zemlja, servisira sve svoje, pa i dugove Kosova”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.