Vulin: Ako poslodavac nema za isplatu ne možemo da pomognemo

Izvor: N1 televizija, 18.Maj.2016, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Ako poslodavac nema za isplatu ne možemo da pomognemo

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin rekao je da ne postoji zakon kojim se može napraviti uspešan poslodavac i da država ne može pomoći radnicima ukoliko oni ne obaveste nadležne organe o neisplaćenim zaradama.

"U Zakonu o radu smo uveli novinu po kojoj obračunski listić koji dobijete od svog poslodavca ima status dokumenta i na sudu bez advokata možete prinudno da naplatite svoju zaradu pod uslovom da poslodavac ima novca. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Ako poslodavac nema novac za isplatu ne možemo da pomognemo osim da se Inspekciji rada skrene pažnja ukoliko ne dobijete obračunski listić ili zarada", rekao je Vulin novinarima u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

On je odgovarao na pitanje novinara šta država čini da zaštiti radnike kojima poslodavci ne isplaćuju zarade. Prema istraživanjima Zavoda za statistiku, oko 400.000 radnika u Srbiji neredovno dobija platu, a 50.000 njih mesecima i godinama nemaju nikakva primanja.

Na pitanje novinara hoće li posle sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) biti otpuštanja zaposlenih u javnom sektoru, Vulin je rekao da proces racionalizacije nije samo obaveza države i ministarstava nego i javnih preduzeća i lokalne samouprave.

"Proces racionalizacije će se nastaviti jer je naš interes da državnu upravu učinimo efikasnijom i da ona funkcioniše sa optimalnim brojem izvršilaca, ali da se to ne odražava na efikasnost i usluge koje se pružaju građanima", rekao je on i dodao da to nije odluka MMF i Svetske banke već da je to "dobro za državu".

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Vulin: Država ne može pomoći radnicima ako sami ne obaveste nadležne organe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2016

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin rekao je danas da ne postoji zakon kojim se može napraviti uspešan poslodavac i da država ne može pomoći radnicima ukoliko oni ne obaveste nadležne organe o neisplaćenim zaradama..."U Zakonu o radu smo uveli...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.