Vujović o gondoli u BG: Možemo; Đurišić: Sramota

Izvor: B92, 07.Dec.2017, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović o gondoli u BG: Možemo; Đurišić: Sramota

U skupštinskoj raspravi o budžetu za 2018. godinu polemisalo se i o opravdanosti izgradnje gondole u Beogradu.

Dok je ministar finansija Dušan Vujović tvrdio da budžet može da podnese gradnju gondole, šef poslanika SDS Marko Đurišić kaže da je taj projekat sramota, a ministri Zorana Mihajlović i Rasim Ljajić tvrde da će gondola biti pravi pogodak za turizam Beograda.

Đurišić je učestvujući danas u raspravi tražio da se iz budžeta "izbriše" novac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << namenjen izgadnji gondole u Beogradu, navodeći da je u budžetu za 2018. predviđeno 360 miliona dinara za uvođenje ove turističke ponude i novog vida saobraćaja, a u 2019. 840 miliona dinara.

Umesto gondole, Đurišić kaže da bi trebalo promeniti zakon i omogućiti da roditelji vantelesnom oplodnjom mogu dobiti i drugo i treće dete, te naveo da je "5.000 dece ekvivalent za gondolu".

Reagovala je ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja na zamerke zbog gondole kaže da je turizam razvojna delatnost u koju treba ulagati.

"Pre pet godina mogli smo samo da sanjamo o prihodu od turizma kakav imamo danas, kad on iznosi više od milijardu evra. Teško je razumeti zašto neko kritikuje ulaganja u jednu razvojnu delatnost, kad sve analize govore da u narednih pet godina Srbija može da uveća prihode na blizu pet milijardi evra, što će se i te kako odraziti i na nova zapošljavanja", rekla je Mihajlovićeva.

Na kritike Đurišića o budžetu i sredstvima za građevinsku delatnost, Mihajlovićeva je rekla da Duing biznis listu, na kojoj je Srbija 10. na svetu po izdavanju građevinskih dozvola, ne pravi Vlada Srbije već Svetska banka.

Podsetila je i da je Srbija na toj listi za tri godine prestigla 176 zemalja, dok je prethodnih godina bila među poslednjima u globalnom rangiranju.

"Građevinarstvo Srbije napreduje zahvaljujući ulaganju u infrastrukturu i smanjenju nameta. I u predlogu izmena Zakona o republičkim administrativnim taksama predložili smo dodatno smanjenje taksi, pre svega kod upotrebnih dozvola, i to za oko šest odsto vrednosti radova. To će doneti više objekata sa upotrebnom dozvolom i više investicija u građevinarstvu", rekla je Mihajlovićeva.

Na navode Đurišića o gondoli, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je gondola projekat Grada Beograda koji će realizovati Skijališta Srbije, da još nije određena vrednosti projekta, te da je dogovoreno da se dve trećine novca obezbedi iz državnog budžeta, a ostalo iz gradskog budžeta.

"Radi se plan detaljne regulacije i projekat. Uzdržao bih se od tog koliko će gondola koštati", rekao je Ljajić, ali i dodao da nema sumnje da će sa stanovišta turizma i transporta gondola biti od izuzetne važnosti za Beograd.

Gondola će prevoziti 3000 putnika na sat od Ušća do Kalemegdana, imaće 30 vagona, a jedna će moći da primi 10 do 35 putnika.

"To će biti glavna turistička atrakcija, ali imaće i transportnu ulogu. U ovom trenutku ne bih se usudio da govorim o konačnoj vrednosti, videćemo", rekao je Ljajić.

Ministar finansija Dušan Vujović je rekao da je za taj projekat predviđeno tri miliona evra u 2018. i još sedam miliona za narednu godinu. Kako je rekao, tih 10 miliona evra nisu velika sredstva i vlada je našla prostor u budžetu da ga predloži skupštini.

Vujović je rekao i da izgradnja gondole u Beogradu nije standardni projekat, odnosno da je izuzetak od pravila, pošto Beograd beleži veliki rast u turizmu - povećan broj turista i devizni priliv i da je taj projekat važan za turistički imidž Beograda.

"Samo kažemo da budžet može to da podnese", dodao je Vujović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.