Vujović novi ministar finansija

Izvor: B92, 04.Avg.2014, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović novi ministar finansija

Za izbor Vujovića glasalo je 175 poslanika, a protiv je bilo devet od ukupno 184 poslanika koji su bili u sali.

Poslanici su glasali prozivkom.

Odmah po izboru, Vujović je položio zakletvu.

Na mestu ministra finansija nasledio je Lazara Krstića koji je jula podneo ostavku.

Vujović je na početku mandata sadašnje vlade bio ministar privrede, a posle Krstićeve ostavke privremeno je preuzeo i resor finansija.

Dušan Vujović rodjen je 1951. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Požarevcu. Diplomirao je 1974. na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, gde je i magistrirao i doktorirao.

Postdoktorske studije završio je 1990. na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju u oblasti primene strukturnih modela opšte ravnoteže na analizu strukturnih reformi u tranzicionim privredama.

Radio je kao asistent u Institutu za medjunarodnu politiku i privredu u Beogradu, a bio je asistent i na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Početkom 1979. primljen je u Svetsku banku i od juna 2003. do kraja 2006. rukovodio je programom Svetske banke u Ukrajini.

Objavljeno je više desetina njegovih radova u domaćim i stranim časopisima u oblasti fiskalne politike, ekonomskog razvoja i rasta, institucionalnih i strukturnih reformi, inovacija, tranzicije.

Koautor je više knjiga i zbornika radova, i autor velikog broja studija i projekata restrukturiranja velikih preduzeća, reforme budžeta i javnog sektora.

Od 27. aprila 2014. obavljao je funkciju ministra privrede, a od 15. juna i poslove ministra finansija.

Dušan Vujović, rekao je da će Vlada odlučiti koliko će biti smanjene plate i penzije, a to bi trebalo da bude što je moguće manje.

"Moj predlog je smanjenje troškova, uključujući i smanjenje plata i penzija, ali minimalno koliko je to moguće, jer ne želimo da povredimo pogotovo one ljude sa niskim platama i penzijama", rekao je Vujović novinarima u Skupštini pošto je glasanjem izabran za ministra finansija.

On je rekao da će to biti sastavni deo rebalansa državnog budžeta za ovu godinu, koji očekuje da će biti upućen Skupštini početkom septembra.

"Na korak-dva smo od pripreme rebalansa i odredjivanja ključnih parametara za program u naredne tri godine", kazao je Vujović i dodao da očekuje da će poslanici o rebalansu budžeta raspravljati od 15. septembra.

Novi ministar finansija je naveo da je rešen da se smanji budžetski deficit uz rezanje troškova i uporedo uz pripremu mera za rast budžetskih prihoda.

"U meri u kojoj ne budemo ostvarili prihode, moraćemo da povećavamo PDV, ali mislim da je mnogo bolje da imamo i političku podršku i podršku naroda za smanjenje deficita. Moj princip je da svi podjednako podnesu smanjenje deficita i duga. Niko neće biti poštedjen i niko ne bi trebalo da bude previše opterećen", rekao je Vujović.

Pored smanjenja deficita, Vujović je kao svoj plan naveo suzbijanje "sive ekonomije" što uključuje borbu protiv šverca cigarteta i neplaćanja akciza, kratkoročnu i duboku reformu sistema poreske administracije uz povećanje prihoda od poreza, kao i povećanje efikasnosti javnih preduzeća.

"Srbija trenutno ne dobija skoro ništa od javnih preduzeća, a druge zemlje... imaju oko 10 procenata javnih prihoda od javnih preduzeća", kazao je Vujović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.