Izvor: Danas, 18.Apr.2016, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: Pozitivne ocene

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je po završetku redovnog prolećnog zasedanja Svetske babke i Međunarodnog monetarnog fonda, da predstavnici tih finansijskih institucija pozitivno ocenjuju kraj prošle godine, kao i prvi kvartal ove godine, o čemu će se razgovarati posle uspostavljanja nove vlade i dolaska MMF u junu.

Nezavisno od toga ko pobedi na izborima i ko bude u novoj vladi ostaje obaveza Srbije da nastavi sa trogodišnjim programom reformi i da ih sprovede >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << zbog sebe, rekao je Vujović za RTS. "To je program reformi koje je Srbija za sebe definisala, MMF, Svetska banka EIB se pridružuju da nam pomognu, ali to je naš program reformi", dodao je on. Govoreći šta će biti ključno kada se izabere nova vlada, Vujović je napomenuo da smo stali na sprovođenju strukturni reformi i da predstoje važni koraci i kod preduzeća u agenciji za privatizaciju koja moraju da budu razrešena do kraja maja. To su i pitanja javnih preduzeća, pre svega velikih preduzeća kao što su EPS, "Srbijagas", Železnica, "Putevi Srbije", ali i pre svega nastavak reformi javnog sektora, nastavak poboljšanja rada administracije, prelaska na modernu vladu - to će biti osnovne teme razgovora u narednom periodu. Kako kaže Vujović, istaknuto je da je Srbija faktor produžavanja takozvane berlinske agende koja je pre dve godine započeta na širenju infrastrukture a sada se prelazi na razgovore o trgovini, tranzitu za čitav region Zapadnog Balkana. "Nas stavljaju na prvo mesto, daju nam značajnu ulogu. To nisu samo pohvale već obaveza da istrajemo u našim reformama i da budemo aktivni faktor svih ovih inicijativa na Balkanu", rekao je Vujović. Svetska banka na tehničkom nivou započinje ozbiljne pripreme već sledeće nedelje, naveo je Vujović. "Oni će poslati ekipu u Beograd gde će razgovarati detaljno o mogućnostima produbljavanja trgovinskih odnosa i produbljavanju odnosa koji region Balkana stavljaju na kartu Evrope kako u tranzitu u kontekstu migrantske krize tako u tranzitu u svakom pogledu za turizam, trgovunu za usluge. Kako je istakao, Srbija tu postaje centralno mesto u celoj priči. Mislim da ćemo uspeti da odogvorimo na ovu inicijativu da ćemo uspeti da budemo faktor poboljšanja saradnje u celom regionu Zapadnog Balkana, rekao je Vujović. Najvažnija je, dodao je, trgovina, kao i prateće finasijske usluge jer banke ne vrše dovoljno usluga u domenu finansiranja trgovine i razvoja, a zatim i kompletiranje infrastrukture i ostalih inicijativa, koje predstoje.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.