Vučić: Zajedno za stabilnost i razvoj regiona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2018, 03:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Zajedno za stabilnost i razvoj regiona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas u Varni, na Samitu kvadrilaterale, Bugarskoj, Rumuniji i Grčkoj na podršci koju pružaju Srbiji na evropskom putu i izrazio uverenje da će države zajedno nastaviti da rade na stabilnosti i punom prosperitetu ovog dela Evrope.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicima vlada Rumunije, Bugarske i Grčke, rekao da je kolege upoznao sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << situacijom u regionu Zapadnog Balkana, kao i da su razgovarali o odnosima Beograda i Prištine i neophodnosti da se ti razgovori nastave.

"U nadi da će Srbija, uz njihovupodršku, uspeti da izbegne bilo kakve incidente i sačuva puni mir i stabilnost neophodan za sve", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je bilo reči o infrastrukturnim projektima, te dodao da će do sledećeg susreta, u decembru u Beogradu, ti projekti biti konkretizovani i da će biti uključena još jedna zemlja.

Rekao je da se razgovaralo i o infrastrukturnom povezivanju sa Bugarskom i Rumunijom, ističući da je posebno važan putni pravac Temišvar-Pančevo, te da je bilo reči i o gasnom sistemu i da je zajedno sa predsednikom vlade Bugarske zamolio za balkansku rutu, koja bi, kaže, bila najbolje rešenje za Srbiju, Mađarsku, Austriju, severni deo Italije.

U Varni je danas održan Samit kvadrilaterale Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije, kojem su prisustvovali i predsednici vlada Rumunije Vjorika Danćila, Bugarske Bojko Borisov i Grčke Aleksis Cipras.

Vučić sa Netanijahuom u Varni: Zadovoljni saradnjom u svim oblastima

Vučić je razgovarao sa predsednikom Vlade Izraela Benjaminom Netanijahuom i tom prilikom istakao da su odnosi dveju zemalja tradicionalno dobri, ali da još postoji prostor za razvoj trgovinske razmene i povećanje broja izraelskih investicija u Srbiji.

"Zadovoljni smo saradnjom u svim oblastima", rekao je predsednik Vučić, pozitivno ocenivši i porast broja izraelskih turista u Srbiji.

Sledeći Samit kvadrilaterale u Beogradu u decembru

Sledeći Samit kvadrilaterale Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije biće održan u Beogradu sredinom decembra, najavio je Vučić.

Vučić je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka kvadrilaterale u Varni.

"Svaki od ovih susreta je koristan, ne samo zbog konkretnih pitanja i problema koje rešavamo, nego i zato što razmenjujemo stavove o svim ključnim pitanjima za Balkan, ali i za Evropu i ovaj deo sveta", rekao je Vučić.

On je dodao da će tačan termin sledećeg samita biti preciziran u zavisnosti od agendi učesnika.

U periodu od januara do septembra 2018. godine ukupna trgovinska razmena iznosila je 55,5 miliona dolara.

Pored bilateralnih odnosa Vučić i Netanijahu razgovarali su i o evropskim integracijama, ekonomskoj saradnji i globalnim bezbednosnim izazovima, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Netanijahu je zahvalio Vučiću na obnovi sinagoge u Subotici, kao i otvaranju ulice Teodora Hercla u Beogradu tokom posete predsednika Izraela Ruvena Rivlina.

Premijer Netanjahu prihvatio je poziv predsednika Vučića da poseti Srbiju.

Vučić: Toplo gostoprimstvo bugarskih domaćina

Vučić se sastao sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim u Varni. Posle sastanka, predsednik Srbije je izneo svoje utiske.

"Po drugi put sam naišao na toplo gostoprimstvo naših bugarskih domaćina u ovoj divnoj rezidenciji. Ovo je zaista najbolje mesto za plodonosne razgovore koje smo do sada imali. Nadam se da ćemo ovde ponovo doći, i da će to biti i češće. To bi, u svakom slučaju, osnažilo naše veze i poboljšalo naše istinsko prijateljstvo", napisao je Vučić u knjigu utisaka.

Borisov poželeo dobrodošlicu

Bugarski premijer Bojko Borisom poželeo je danas dobrodošlicu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerima Grčke i Rumunije Aleksisu Ciprasu i Vjoriki Danćili u palati Evksinograd udaljenoj oko osam kilometara od Varne.

On je zahvalio trojici lidera za "ozbiljnu posvećenost" sastajanju u tom formatu (kvadrilaterala) koji je prvi put održan u Varni na Crnom moru u oktobru 2017. godine.

Kako je rekao, činjenica da je to drugi sastanak te vrste u poslednjih šest meseci je dokaz da taj format radi i da doprinosi produbljivanju regionalne saradnje i razvoju dobrosusedskih odnosa.

Borisov je pre otvaranja sastanka istakao da četiri države dele odgovornost za jačanje regionalne bezbednosti, ekonomskog razvoja i povezanosti, saopštila je bugarska vlada, a prenela BTA.

Kako je rekao, on je ubeđen da će se rasprava o projektima od zajedničkog interesa nastaviti danas kako bi postignuti sporazumi bili sprovedeni u najbržem mogućem roku kako bi se obezbedila povezanost, bezbednost i stabilnost u Jugoistočnoj Evropi.

On je dodao i da će "plodnom multilateralnom dijalogu" koristiti prisustvo izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić danas na Samitu kvadrilaterale u Varni

Izvor: Blic, 02.Nov.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće stigao je u Varnu gde će učestvovati na Samitu kvadrilaterale Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.