Vučić: U Srbiji kao kod Nemaca i Austrijanaca FOTO

Izvor: B92, 28.Sep.2018, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: U Srbiji kao kod Nemaca i Austrijanaca FOTO

Beograd -- Politika rezultata, fabrika, činjenica je nepobediva, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u govoru posle svečanog otvaranja fabrike Cumtobel u Nišu.

On je dodao da Srbija ne sme da gubi i ne gubi u najvažnijem - a to je sigurnija budućnost.

“Pre nekoliko dana sam rekao da je naša politika u jednoj oblasti poražena, ali ima jedna, koja ne može da se pobedi, a to je politika rezultata i činjenica, otvaranja fabrika", rekao je predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i zahvalio se vlasnicima Cumtobela što pomažu u kreiranju takve politike, sa kojom će, kako je podvukao, Srbija nastaviti.

"Mi Srbi nismo naučili da se radujemo, niti da pokazujemo poštovanje. Najčešće volimo da se bunimo, prigovaramo, neretko i da tugujemo. Ja kada bih mogao da biram, najviše bih voleo da svaki dan u Srbiji bude ovakav, da svakog dana otvorimo novu fabriku", rekao je Vučić.

On je kazao da nije došlo tek tako do otvaranja ove fabrike i da to nije palo s neba, nije se dogodilo zbog geografskog položaja, već zbog rezultata i truda, napora naših austrijskih prijatelja, među kojima i kancelara Sebastijana Kurca, kao i srpskih vlasti.

Naglasio je da Cumtobel znači i blisku vezu sa našim univerzitetom u Nišu, znači da ćemo moći da pripremamo decu za posao koji ih čeka, a ako budemo marljivi moćiće čim završe obuku da prirveđuju sami i donose novu vrednost našem društvu.

Podsetio je da je Henri Ford govorio da je čovek bez mašine rob, a čovek sa mašinom ili uz mašinu - slobodan čovek.

“Rad koji je osnova naše politike je jedini način da budemo slobodni i ponositi ljudi. Baš kao ovde, kao i na drugom mestu, dajemo ljudima razlog da ostanu, uče, budu veseliji. Moramo da krenemo polako u borbu, znam da će biti potrebno godina dok plate i penzije ne porastu, da privolimo i zamolimo mnoge naše, koji su bili primorani da je napuste, da se vrate u zemlju, da ovde ulože svoje znanje i energiju“, objasnio je Vučić.

Ukazao je da bi voleo da svi u Srbiji imamo ambiciju i želju, energiju, kao što imaju vlasnici Cumtobela, takvu glad za poslom, rezultatima i uspehom.



To nam treba od naših koji su napustili Srbiju. Hoćemo da se borimo za njih, da pokažemo koliko ih volimo. Znam da bi sada bili nezadovoljni jer plate ne prate one u svetu. Ali polako ali sigurno ćemo raditi na tome“, poručio je predsednik.

Kazao je da je uvek lako stvatiti primedbe na sve, i ukazao na postignute rezultate u ovom delu Srbije, navodeći da smo imali otvorene radove na autoputu ka Bugarskoj, koji će biti otvoren pre kraja godine, a biće započet i autoput prema Prištini, Tirani i Draču.

"To su važne stvari. Ko god da kaže da nam neki put nije potreban, ne zna šta govori. Putevi su ti koji otvaraju put budućnosti, donose novu prednost Srbiji. Danas Srbija privlači 56 odsto ukupnih direktnih stranih investicija za ceo Zapadni Balkan“, ukazao je on.

Vučić je najavio da će danas imati sastanak sa predstavnicima svih opština pet okruga o regionalnom razvoju, te će sa svima videti šta je to što dalje može da pomogne.

Kada završimo puteve, hoćemo gas da dovedemo u svaku opštinu, a hoćemo i da vidimo šta investitori hoće. Možete uvek da računate na podršku srpske države i lokalne samouprave. Nije to više samo austrijski velikan. Na proizvodima piše 'napravljeno u Srbiji', a ne u Austriji. Ovo je naš proizvod, ovo smo mi pravili. Ovo su naša deca napravila ovde i ovde ćemo još mnogo toga da napravimoť, naglasio je Vučić držeći u ruci jedan sklop iz proizvodnje Cumtobela u Srbiji.

On je istakao da, kada imate svetlo, možete da vidite da zemlja i grad napreduju, dodajući da ostevljenje pokazuje koliko idemo napred.



Nemojte da se plašimo svetla. Ja sam shvatio iz vaše priče da je kompanija starija od antičke Grčke. Mi Srbi smo se 1880.bunili protiv sijalice, a imamo i danas stručnjake koji se bune, a mi hoćemo što više sijalica i svetla. Imaćete više prostora da ponudite vaše proizvode na našem tržsistu. Hoćemo da naši gradovi budu još više ostvetljeni, da privlacicmo što više turista, jer mislimo da je naša zemlja lepa“, kazao je Vučić.

„Nema većeg zadovoljastva od toga da od svog rada možeš da stvoriš novu vrednost“, naglasio je Vučić.

„Ako sam dobro zapamtio lekciju iz istorije „starog Rima“, odnosno Cumtobela, čini mi se da ste rekli da je 1986.bila prelomna za tu kompaniju. Nadam se da ćete govoriti to I o 2018.kada ste otvorili prvu i onda još mnogo fabrika u Srbiji”, poručio je vlasnicima austrijskog koncerna.

Zahvalio se Austrijancima što su otvorili Ť lepoticu od fabrike“, u kojoj mora biti čisto kao u apoteci.

„Pitao sam što mora toliko da se pazi na čistoću i rečeno mi je da je to zbog elektronskih uređaja, da na njih ne sme padne ni malo prašine. I onda sam shvatio zašto kod Austrijanaca i Nemaca mora da u fabrikama bude urednije nego u bolnicama. Srećan sam što je danas deo toga i Srbija”, kazao je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.