Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Avg.2017, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Izgradnja deonice Surčin-Obrenovac u planiranim rokovima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se izgradnja deonice Koridora 11 od Surčina do Obrenovca odvija u planiranim rokovima i da je zadovoljan kvalitetom radova kineske kompanije CCCC koja je angažovala i domaće podizvođače.

"Srbija u saradnji sa Kinom relizuje veliki broj projekata. Između dve zemlje postoji 'čelično' prijateljstvo. Srbija podržava jedinstvenu Kinu, a Kina terirotorijalnu celovitost, nezavisnost i integritet Srbije", rekao je Vučić >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prilikom obilaska deonice Surčin-Obrenovac.

Naveo je da je za devet odsto veća trgovinska razmena Srbije i Kine i da je izvoz iz Srbije uvećan sa 12,3 na 40 miliona dolara godišnje.

On je istakao da je važna deonica od Surčina o Obrenovca jer će rasteretiti saobraća na Ibarskoj magistrali.

"Ostalo je da se pronađe rešenje za Moravski koridor", rekao je Vučić i naveo se u saradnji sa Kinom gradi pruga Beograda do Stare Pazove, koja je deo pruge od Beograda do Budimpešte, a očekuje da će u novembru biti postavljen kamen-temljec za deonicu od Subotice do Novog Sada.

Zemljište u blizini autoputa Surčin-Obrenovac, kako je najavio, za dve godine biće ponuđeno investitorima i to će biti "najekskluzivnija industrijska zona".

Izgradnja deonice Surčin-Obrenovac, duge 17,6 kilometara, počela je u maju ove godine, a planirano je da bude završena u roku od 32 meseca, do kraja 2019. godine.

Radovi su vredni oko 234 miliona dolara a finansiraju se kreditom kineske Eksim banke.

Na toj deonici biće most preko Kolubare i Save kod Obrenovca, dug oko 1,6 kilometara, kao i još šest mostova i četiri nadvožnjaka, a spajaće koridore 11 i 10 preko obilaznice oko Beograda na petlji Surčin.

Do sada je izrađen privremeni, čelični most dužine 968 metara i rade se temelji novog mosta, a na gradilištu na obrenovačkoj i surčinskoj strani ukupno su angažovana 232 radnika.

Do kraja ove godine trebalo bi da bude završena deonica Koridora 11 od Beograda do Preljine, duga 120 kilometara. U izgradnji je deonica od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, a završene su deonice od Uba do Lajkovca i od Ljiga do Preljine.

Sa kineskom kompanijom CCCC se pregovara i o nastavku izgradnje Koridora 11 od Preljine do Požege, o čemu su Srbija i Kina potpisale momorandum.

Namera Srbije je da bude rekonstruisan kompletan autoput do granice sa Crnom Gorom, a procene su da bi izgradnja deonice od Požege do Boljara koštala oko dve milijarde evra.

Radove na izgradnji deonice Koridora 11 od Surčina do Obrenovca obišli su i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Kinom i Rusijom Tomislav Nikolić, ambasador Kine u Srbiji Li Mančang i vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Zorana Mihajlović je, odgovarajući na pitanje kako će biti rešen problem sa kineskom kompanijom Šandong koja kasni sa radovim na Koridoru 11 od Uba do Obrenovca, rekla da je kineski ambasador uputio pismo direktoru te kompanije kako bi se videlo da li radovi mogu da budu ubrzani.

"Naći ćemo rešenje", kazala je Mihajlović.

On je rekla da će obilaznica oko Beograda biti završena za godinu i osam meseci i da se čeka saglasnost kineske Eksim banke za kredit koji Srbija prvi put uzima u juanima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Vučić: Izgradnja deonice Surčin-Obrenovac u planiranim rokovima

Izvor: Beta Video, 21.Avg.2017

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se izgradnja deonice Koridora 11 od Surčina do Obrenovca odvija u planiranim rokovima i da je zadovoljan kvalitetom radova kineske kompanije CCCC koja je angažovala i domaće podizvodjače. ``Srbija u saradnji sa Kinom relizuje veliki...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.